Cercetătorii britanici au descoperit secretele menţinerii prospeţimii tenului în sezonul de toamnă, informează sky.com.
Consumaţi mai multe proteine. Renunţaţi la cremele şi măştile scumpe pentru faţă, puteţi să asiguraţi sănătatea tenului dumneavoastră printr-un consum echilibrat de proteine. Proteinele sunt esenţiale pentru a avea un ten proaspăt, strălucitor şi sănătos, deoarece organismul are nevoie de ele pentru a sintetiza aminoacizii necesari pentru generarea sau repararea celulelor. Celulele epiteliale au o durată de viaţă limitată, ele fiind înlocuite cu altele noi, la fiecare 24 de zile. Colagenul este cea mai întâlnită proteină din organismul uman şi poate fi sintetizat pe cale naturală printr-o dietă bogată în carne sau în tofu, produse lactate, ouă, nuci, seminţe şi legume.
Consumaţi ciocolată neagră. Deşi petele şi punctele de grăsime din piele au fost mult timp considerate a fi consecinţa unei diete prea bogată în zaharuri, specialiştii în nutriţie au demonstrat că ciocolata ameliorează aspectul tenului. Câteva bucăţi de ciocolată neagră - dar nu cu lapte şi nici albă - irigă pielea dumneavoastră cu o cantitate suficientă de flavonoli. Aceştia absorb razele ultraviolete şi stimulează circulaţia sângelui în capilarele aflate în ţesutul epitelial. Tenul dumneavoastră va fi mai puţin iritat şi cu 25% mai puţin sensibil.
Staţi câteva minute pe zi cu capul în jos. Deşi pare un joc copilăresc, acest mic exerciţiu cotidian vă ajută să aveţi un ten proaspăt, permiţând sângelui să irige mai bine capul şi zona superioară a corpului dumneavoastră, contribuind în acest fel la revitalizarea tenului. Câteva exerciţii de yoga pot avea acelaşi efect, contribuind la o mai bună vascularizare a ţesuturilor epiteliale şi prevenind apariţia tenului deshidratat. Dacă găsiţi că aceste poziţii sunt prea complicate pentru dumneavoastră, puteţi la fel de bine să vă aşezaţi pe canapea şi să vă ridicaţi picioarele mai sus decât nivelul capului, sprijinindu-le de perete.
Consumaţi migdale. Aceste seminţe au efecte benefice asupra ridurilor şi cearcănelor. Sunt bogate în vitamina E şi antioxidanţi, iar această combinaţie acţionează precum o cremă redutabilă împotriva deteriorării pielii şi acumulării de toxine la nivelul tenului. În plus, grăsimea conţinută în migdale este sănătoasă şi benefică pentru piele. Masajul cu ulei de migdale hrăneşte pielea, o hidratează şi îi conferă un aspect de supleţe, înlăturând efectele negative cauzate de nopţile pierdute în cluburi.
Nu ezitaţi să consumaţi seminţe de in. Uleiul de in este bogat în acizi graşi care cresc rezistenţa celulelor şi hidratează pielea din interior. Seminţele de in au proprietăţi antiinflamatorii care calmează tenul inflamat şi reduc petele de roşeaţă. Acizii graşi din aceste seminţe nu numai că ajută celulele epiteliale să reţină mai bine apa în interiorul lor, contribuind astfel la aspectul proaspăt al pielii, ci şi împiedică porii să se dilate, conferind în acest fel pielii dumneavoastră un aspect mat şi uniform.