Pe măsură ce pielea îmbătrâneşte, ea devine din ce în ce mai fragilă şi părţi din ADN-ul ei încep să se deterioreze, fenomen care se aplică şi colagenului, care conferă elasticitate pielii.
Pe măsură ce intervine degradarea naturală, pielea se cutează din ce în ce mai mult.
Colagenul este utilizat de medicii specializaţi în chirurgie estetică ca substanţă de "umplere" pentru eliminarea cutelor pielii, el fiind şi component a numeroase creme anti-rid.
În urma studiilor, cercetătorii consideră că au găsit o modalitate de a stimula producţia de colagen în interiorul corpului. Astfel, ei au aplicat o formă a hormonului estrogen pe pielea a 70 de bărbaţi şi femei, de trei ori pe zi, timp de două săptămâni. Pe lângă aplicarea hormonului pe pielea care nu a fost expusă la soare, cum ar cea a şoldurilor, ei au aplicat compusul şi pe pielea care intră în contact direct cu soarele, cum ar fi cea a feţei.
Un studiu realizat pe o mostră de ţesut prelevată la 24 de ore după ultima aplicare a cremii a arătat o îmbunătăţire semnificativă a producţiei de colagen în porţiunile de piele care nu au fost expuse la soare. O reacţie similară nu s-a constatat însă în cazul pielii afectate de expunerea la soare, ceea ce sugerează că razele soarelui au capacitatea de a inhiba capacitatea corpului de a-şi crea rezerve proprii de colagen.
Astfel, cercetătorii au stabilit că părţile corpului care sunt expuse în mod normal la soare, precum braţele şi faţa, suferă de pe urma unui proces de îmbătrânire cauzat de razele ultraviolete ale soarelui, care conferă pielii aspectul îmbătrânit.