Cureaua joacă un rol triplu în desăvârşirea aspectului oricărei doamne sau domnişoare: susţine pantalonul, subliniază formele şi pune în valoare întreaga ţinută.
Când cumpăraţi o curea, este bine să ţineţi cont de sfaturile stiliştilor. Important este să alegeţi una potrivită pentru talia dumneavoastră, nu foarte lungă, dar nici prea scurtă. Măsuraţi-vă cu atenţie talia şi alegeţi o curea cu lungime corespunzătoare.
Trebuie să ştiţi să adaptaţi cureaua pe care o purtaţi morfologiei corpului dumneavoastră, pentru că femeile mai slabe nu vor purta niciodată centura în acelaşi fel ca doamnele a căror talie nu este foarte bine marcată.
Un aspect destul de important atunci când achiziţionaţi o curea este şi investiţia pe care o faceţi. Înainte de a o cumpăra, interesaţi-vă de materialul din care este confecţionată. Dacă vă place un model original, vedeţi dacă îl puteţi asorta şi pentru cât timp, având în vedere că moda se schimbă repede. Dacă vă place foarte mult o curea fantezie, nu ezitaţi să o cumpăraţi, dacă nu este foarte scumpă.
Curea în funcţie de siluetă
Dacă aveţi o siluetă androgină, trebuie să vă feminizaţi alura şi să vă marcaţi talia, fiind nevoie să purtaţi o curea mare şi vizibilă. Încercaţi să purtaţi centuri cât mai des posibil şi să le adaptaţi ţinutelor dumneavoastră.
Optaţi pentru fuste şi pantaloni cu talie înaltă pentru a vă sublinia formele şi purtaţi cureaua exact pe talie. Pentru a obţine un efect şic, puteţi purta fără probleme centură chiar şi cu veste şi cămăşi.
Doamnele mignone trebuie să aibă în vedere alungirea siluetei cu ajutorul accesoriilor. Prin urmare, evitaţi să purtaţi curele prea late sau prea subţiri, pentru că astfel veţi obţine efectul invers. Mizaţi, în schimb, pe o centură delicată din piele, simplă, fără model, asortată cu o pereche de pantofi eleganţi, cu toc.
Dacă purtaţi o tunică sau o rochie, puneţi cureaua chiar sub sâni, pentru a obţine un efect de alungire a trunchiului şi a picioarelor.
Dacă aveţi un bust generos, coapse şi şolduri proeminente, cu siguranţă vă doriţi o siluetă armonioasă, evitând în acelaşi timp efectul prea pronunţat de clepsidră. Soluţia este o curea colorată, feminină, dar nu prea lată. Pentru a vă pune bustul în evidenţă şi pentru a obţine efectul dorit, purtaţi centura exact sub sâni. Astfel poziţionată, ea va „camufla” în acelaşi timp şoldurile late. Pentru a da impresia de alungire a picioarelor, purtaţi jeanşi cu talie înaltă, care trebuie neapărat marcată cu o curea. Dacă doriţi să vă puneţi în evidenţă coapsele, puteţi lăsa centura să alunece puţin, purtând-o deasupra feselor.
Centura adaptată garderobei
Doamnele care sunt adeptele stilului retro îşi găsesc sursa de inspiraţie în materie de vestimentaţie în moda deceniilor trecute. Indiferent dacă purtaţi o rochie în stilul anilor ’50 sau o haină gen tunică inspirată din moda anilor ’70, asortaţi ţinuta cu o curea, cu condiţia să păstraţi stilul adoptat. În acest caz, curelele potrivite sunt cele din piele lăcuită, centurile supradimensionate sau cele vintage ori din piele de crocodil.
Dacă vă număraţi printre doamnele care sunt la curent cu tendinţele în materie de modă, atunci sunteţi adepta stilului elegant.
Prin urmare, trebuie să alegeţi cureaua cu grijă, pentru a o asorta cu ţinutele dumneavoastră de zi şi cu celelalte accesorii. Atenţie, nu exageraţi!
Dacă purtaţi un trenci sau o jachetă, completaţi ţinuta cu o curea lată, lăcuită, neagră, crem sau roşie, care trebuie să aibă neapărat o cataramă dreptunghiulară. În schimb, pentru o ţinută clasică, mizaţi pe o curea delicată, cu o cataramă metalică mică.
Dacă sunteţi adepta stilului hippie, garderoba dumneavoastră este plină de obiecte vestimentare inspirate din moda anilor ’60 şi ’70: bluze şi jeanşi largi, cămăşi în carouri, fuste lungi şi colorate. Curelele trebuie să fie simple: din piele, împletite sau nu, cu o cataramă metalică rotundă, pentru un aer romantic. Pentru un stil şi mai relaxat şi lejer, puteţi înlocui cureaua cu o eşarfă înnodată peste rochie sau trecută prin găicile jeanşilor.
Dacă sunteţi adepta stilului etno, aveţi o garderobă cu diverse obiecte vestimentare adunate din călătoriile pe care le-aţi făcut sau inspirate din vestimentaţia diverselor popoare. Stilul dumneavoastră este foarte amestecat şi colorat, prin urmare, cureaua pe care o purtaţi trebuie să fie tot de inspiraţie etno, şic. Vă trebuie piese confecţionate din piele naturală, cât mai puţin procesată, de preferat maro.
Doamnele cochete şi rafinate pot opta pentru o centură ornată cu bănuţi, bucăţi mici de oglindă sau mărgeluţe, toate acestea fiind şi ele de inspiraţie etno.