În timp ce soarele dă strălucire şi căldură zilelor noastre, acesta poate, în acelaşi timp, afecta pielea. Pe termen scurt, soarele poate provoca arsuri dureroase. Pe termen lung, expunerea neprotejată la soare poate duce la cancer, pete şi riduri.
Înainte de expunerea la soare oamenii ar trebui să citească următoarea listă de şapte trucuri pentru menţinerea într-o formă bună după bronzare.
Uită-te la ceas
Razele soarelui sunt cele mai puternice între 10 a.m. şi 4 p.m. Atunci când este posibil, evită soarele în această perioadă. Zilele noroase nu oferă undă verde pentru petrecerea timpului în exterior. Razele soarelui pot trece prin nori şi pot afecta pielea şi ochii.
Verifică produsele de protecţie solară
Aceste produse împiedică razele solare să distrugă pielea, oferind securitate pentru perioade mai lungi de timp. Orice produs de protecţie solară vine cu un număr „SPF” – factor de protecţie solară, cifrele mai mari oferind o protecţie solară mai bună. Experţii recomandă un factor de protecţie de minim 15. De asemenea, produsele rezistente la apă şi cu un spectru larg - protecţie împotriva razelor UVA şi UVB - sunt cele mai bune. Însă, atenţie, nici un produs de protecţie solară nu este total rezistent la apă.
Aplică produsul cu 30 de minute înainte de a ieşi şi acoperă toate zonele cu piele expuse. Produsul se reaplică o dată la cel puţin două ore – sau la fiecare 80 de minute dacă stai în apă sau transpiri abundent. La copii, aplicarea produsului trebuie să fie mai frecventă.
Stai la umbră
Umbra filtrează razele ultraviolete. De exemplu, copacii pot reduce puterea razelor cu aproximativ 60%. La fel de eficiente sunt umbrelele, pălăriile cu bor mare etc.
Protejează ochii
Expunerea la soare puternic pe termen lung poate afecta grav ochii, ducând la cataractă sau alt tip de tulburări. Cei mai eficienţi sunt ochelarii cu protecţie UVA şi UVB de 99 – 100%. În cazul persoanelor care poartă ochelari, se folosesc lentile care oferă şi protecţie UV. Medicul este cel care poate prescrie acest gen de ochelari.
Verifică indexul UV
Factori precum variaţiile sezoniere, modificările de temperatură sau cele din stratul de ozon (care protejează Pământul de radiaţiile UV) schimbă modul în care razele ajung la sol. Indicele UV este o informaţie oferită zilnic de buletinele de ştiri specializate şi poate indica riscul de supraexpunere. Indicele UV este direct proporţional cu riscurile de supraexpunere solară.
Acoperă-ţi corpul
Cele mai bune veşminte nu sunt pantalonii scurţi şi maioul, ci pantalonii lungi, bluzele cu mâneci lungi, largi, din materiale dese, de culoare deschisă.
Evită reflecţia soarelui
Soarele poate afecta pielea şi dacă se reflectă în anumite suprafeţe, precum apa, zăpada, nisipul sau chiar gresia. Din acest motiv, chiar dacă stai la umbră, trebuie să te protejezi.