Multe femei întâmpină probleme atunci când vine vorba despre cumpărarea unui sutien.
Potrivit rezultatelor mai multor studii efectuate la nivel european, s-a ajuns la concluzia că opt femei din zece poartă sutiene care nu au mărimea potrivită. Acest lucru reprezintă o adevărată catastrofă atât pe plan estetic, cât şi din punct de vedere al confortului.
Există doamne care cumpără ani la rând aceeaşi mărime de sutien fără să se gândească la faptul că, în timp, corpul lor se modifică. Pentru a evita alegerile nepotrivite, doamnele ar trebui să-şi calculeze în fiecare an mărimea pe care o poartă la sutien.
Cum se calculează mărimea sutienului?
Pe eticheta oricărui sutien se află scrisă mărimea acestuia, de exemplu 80B. 80 reprezintă circumferinţa, iar B este mărimea cupei. Pentru a calcula mărimea sutienului de care aveţi nevoie, măsuraţi mai întâi cu ajutorul unui centimetru circumferinţa cutiei toracice, imediat sub sâni. La valoarea obţinută adunaţi 12, iar rezultatul final reprezintă dimensiunea benzii sutienului. Măsuraţi-vă apoi peste sâni. Din valoarea obţinută scădeţi dimensiunea benzii, iar diferenţa vă ajută să stabiliţi mărimea cupei. Dacă diferenţa este mai mică de 2,5 centimetri, aveţi cupa A, dacă este între 2,5 şi 5 centimetri - cupa B, mai mare de 5, dar mai mică de 7,5 - cupa C, peste 7,5 - cupa D.
Nu trebuie să lase urme pe piele.
Sutienul, atunci când are mărimea potrivită, nu trebuie să se simtă, nu trebuie să strângă sau să incomodeze. Sutienul nu trebuie sub nici o formă să lase urme pe piele, pe umeri sau pe torace şi nu trebuie să turtească sânii. Atunci când probaţi un sutien, faceţi în cabină câteva mişcări pentru a observa dacă vă stânjeneşte. Banda trebuie să adere perfect pe corp şi trebuie să se afle pe aceeaşi linie atât în faţă, cât şi în spate. Dacă sutienul se ridică la spate înseamnă că nu aţi ales mărimea potrivită sau că trebuie să reglaţi bretelele. Acestea nu trebuie însă ridicate prea mult, deoarece vor lăsa urme pe piele.
Tipuri de sutiene.
Sutienele trebuie alese în primul rând în funcţie de mărimea sânilor şi de hainele cu care urmează să fie purtate. Sutienele push-up asigură bustului o ridicare naturală, apropiind sânii şi sunt preferate în special de femeile cu sânii mici. Sutienele cu burete adaugă câţiva centimetri în plus sânilor, având o căptuşeală uniformă, de diferite grosimi, pe tot interiorul cupei. Căptuşeala adaugă volum şi oferă o formă mai rotunjită sânilor. Sutienele cu jumătate de cupă nu acoperă întreaga suprafaţă a sânilor şi există în varianta push-up sau cu burete. Acestea oferă mai puţină susţinere şi sunt ideale atunci când doriţi să purtaţi bluze sau tricouri foarte decoltate. Există, de asemenea, sutiene speciale pentru femeile cu sânii mari, care micşorează şi reduc linia bustului. Ele acoperă mare parte din sân, fără a-l presa.
Speciale.
Sutienul fără bretele este ideal pentru momentele în care doriţi să purtaţi haine ce lasă descoperiţi umerii şi este dotat cu o bandă specială cu elastic adeziv. Există, de asemenea, sutiene speciale pentru activitatea fizică, acestea fiind extrem de comode şi lipsite de orice sârme sau elemente care ar putea produce leziuni în timpul mişcării. Sutienele sport sau bustierele oferă o susţinere perfectă a sânilor. O categorie specială de sutiene o reprezintă cele dedicate femeilor gravide sau celor care alăptează şi le oferă acestora confortul şi suportul necesar. Cupele acestor sutiene se pot desface şi îndepărta pentru a uşura alăptarea.