sâmbătă, 26 ian 2008 - Anul XIII, nr. 21 (3702)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Dietă

Alimente „rele”, utile pentru pierderea kilogramelor în plus

Persoanele care evită burgerii, îngheţata şi pizza în ideea că acestea îngraşă ar trebui ştie că există anumite alimente nerecomandate în mod tradiţional în curele de slăbire care pot ajuta la scăderea în greutate.

 

Carnea roşie

Carnea roşie fără grăsime este o bună sursă de proteine pentru persoanele care ţin dietă. Chiar şi burgerii sau chifteluţele se pot pregăti în varianta dietetică dacă se foloseşte muşchi de vită tocat. Aceasta este părerea dieteticianului Bonnie Gluck, de la New York Methodist Hospital, SUA.

„Carnea roşie slabă este o alegere potrivită pentru femeile car vor să slăbească”, spune aceasta. „Este o sursă excelentă de proteine. Digerarea ei durează mai mult, deci senzaţia de saţietate durează mai mult”, adaugă aceasta.

Un studiu australian la care au participat 100 de femei a scos la iveală faptul că persoanele supraponderale care au adoptat o dietă hipocalorică bogată în proteine provenite din carne roşie şi lactate au slăbit mai mult decât cele care au urmat o cură de slăbire hipocalorică săracă în carne şi mai bogată în carbohidraţi. Proteinele pot reduce senzaţia de foame, a declarat autorul studiului, profesorul Manny Noakes, de la Commonwealth Scientific Industrial Research Organization din Adelaide, Australia.

Carnea trebuie să fie slabă în proporţie de 97%, adică mai puţin de cinci grame de grăsimi pe porţie: spată de vită, muşchi etc. Porţiile trebuie să fie normale, chiar dacă se consumă carne foarte slabă.

 

Îngheţata

Un recent studiu suedez, publicat în American Journal of Clinical Nutrition, indică faptul că femeile care consumă zilnic cel puţin o porţie de lactate integrale se îngraşă mai greu decât cele care nu fac acest lucru. Cercetătorii nu au aflat cauza exactă, dar bănuiesc că este vorba de un compus din lapte, numit acid linoleic conjugat (ALC), care contribuie la scăderea în greutate.

Nu toate studiile susţin ideea potrivit căreia lactatele contribuie la scăderea în greutate. Însă sunt mai multe studiile care sprijină această idee decât cele care o combat. Cercetătorii cred că este vorba pur şi simplu de faptul că lactatele integrale oferă o satisfacţie mai mare. Variantele dietetice nu oferă satisfacţie foarte mare, deci oamenii sunt tentaţi să consume cantităţi mai mari.

Gluck spune că din dieta zilnică nu trebuie să lipsească o bucăţică de brânză, o îngheţată sau un pahar cu lapte, mai ales pentru a acoperi necesarul de calciu şi vitamina D. Oamenii trebuie, însă, să monitorizeze conţinutul de grăsimi, care pot fi şi saturate. Gluck recomandă zilnic două porţii de lactate integrale şi o a treia de lactate dietetice.

 

Ouăle

Potrivit unui studiu realizat de Centrul de cercetări biomedicale Pennington din Baton Rouge, Louisiana, femeile supraponderale care consumă ouă la micul dejun pierd de două ori mai multe kilograme faţă de cele care îşi încep ziua cu un colăcel. Proteinele din ouă reduc pofta de mâncare şi, implicit, numărul zilnic de calorii consumate. În plus, ouăle conţin toţi cei opt aminoacizi esenţiali şi nu au efecte negative asupra inimii aşa cum se credea până de curând. Ouăle se consumă, de obicei, la micul dejun pentru a beneficia din plin de calităţile lor, sau la prânz, în combinaţie cu legume. Omletele se fac utilizând un gălbenuş la trei albuşuri (un albuş are doar 16 calorii, în timp ce gălbenuşul are 72). Combinaţia de ouă şi brânză nu este una fericită.

 

Pizza

Pizza se poate consuma dacă este realizată din blat foarte subţire, obţinut din făină integrală, legume, precum ardei, anghinare şi broccoli, şi mozzarella. Ca şi proteinele, fibrele sunt digerate mai greu, deci senzaţia de saţietate durează mai mult, spune Gluck. O felie medie de pizza cu legume şi carne slabă, precum puiul la grătar, conţine 200 – 250 de calorii. Pizza coaptă cu ulei, cea acoperită cu cârnaţi sau salam şi cea care conţine prea multă brânză trebuie evitate.

 

Şunca preparată din spata de porc

Spata este una din cele mai slabe părţi ale porcului, conţinând cu 66% mai puţină grăsime decât alte tipuri de şuncă. Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Purdue a scos la iveală faptul că femeile care au o dietă bogată în carne slabă de porc şi alte surse de proteine pierd mai mult din masa adipoasă decât cele care au adoptat o dietă hipocalorică săracă în carne de porc. La fel ca şi la celealte alimente menţionate mai sus, satisfacţia este mult mai mare şi senzaţia de saţietate se păstrează mai mult timp. Şunca de porc poate fi înlocuită cu şunca de curcan sau alt tip de proteină slabă şi se poate combina cu salată, roşii şi o chiflă din făină integrală sau cu o salată. Şunca nu se prăjeşte în ulei.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Alimente „rele”, utile pentru pierderea kilogramelor în plus.
 Vizualizări articol: 1535 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Alimente „rele”, utile pentru pierderea kilogramelor în plus0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Burtă în sos de roşii 4 porţii - 50 minute 800g burtă de viţel fiartă500ml suc de roşii1 lingură pastă de tomate1 lingură pastă de ardei dulce2 cepe potrivite1 morcov mare4-5 fire de busuioc50ml ulei50g parmezan± sare, piper Căleşte în... Citeşte