Ați strigat la finișul lui David ca la fotbal? Eu cred că mai ceva ca la fotbal, că de unde asemenea ocazie pentru tricolori... Dar haideți să o luăm puțin pe ocolite. Acum fix un an, în iulie 2023, David Popovici participa la Mondialele de la Fukuoka. Mai țineți minte rezultatele sale? Vă ajut eu. La 200, David a forțat recordul mondial, conducând la toate cele 3 întoarceri, dar s-a sufocat pe ultimii 25 de metri, terminând al 4-lea! Acum a fost neamțul Maertens în postura asta, care a căzut chiar mai jos, pe 5. În schimb, la David a fost totul pe dos: al 2-lea la 50, al 3-lea la 100, al 2-lea la 150, dar... 1 la 200! Asta înseamnă că și-a învățat lecția, iar medalia nu trebuie sacrificată pentru un record iluzoriu. Sper că se va vedea asta și la sută, căci la Fukuoka a terminat abia al 6-lea! Așa-i că sunt greu de alăturat rezultatele astea lui David Popovici? Și totuși e doar un an de atunci...
Cu permisiunea dumneavoastră, mă autocitez (articol intitulat ”Paris, 2024” – apărut pe 28 iulie 2023): ”Sunt foarte încrezător, dar senin, nu încrâncenat, când afirm asta: David Popovici va transforma acest eșec de moment (deși unora nu le place să-l numim astfel, tehnic așa se cheamă) într-un succes suprem la anul, la Paris, la Olimpiadă. Pe model Carlos Alcaraz 2023, pe model Simona Halep 2019.” (Paralela cu Carlitos și Simona se referea la felul în care aceștia au transformat eșecul la Roland Garros, unde erau favoriți, într-un succes la Wimbledon)
Revenind la medalia de aur de la Paris, prima în absolut pentru România la această ediție, mi s-a părut emblematică reacția lui David imediat după finiș. Nu putea ști dacă a câștigat, rareori înotătorii știu, mai degrabă simt, dar acum nici nu se punea problema. Și-a ridicat ochelarii și a privit tabela... S-a văzut acolo primul, dar a văzut și diferența de 2 sutimi, a clipit lung și apoi a dat ochii peste cap. Pentru că acele 2 sutimi de secundă înseamnă cam 5% din acel clipit mai lung! Practic, la nivel de percepție umană, primii doi din această cursă, ba chiar trei, ar fi la egalitate. A fost nevoie de tehnologie pentru a-i departaja, iar alesul sorţii a fost David al nostru. Între Fukuoka și Paris, esența este... Amor Fati – cele două cuvinte postate de David pe rețele după cursă. Iubește-ți destinul, cu sensul stoic de a accepta ceea ce-ți oferă, suferințe, dar și bucurii. Apropo, vă puteți imagina că la Olimpiada precedentă de la Tokio, David a terminat al 4-lea, dar cu un timp cu 4 sutimi (adică 10% din acel clipit lung!) MAI BUN decât cel de acum?!