Ce soartă și pe Domi Thiem, să joace două finale la Roland Garros cu recordmanul absolut pe zgură, apoi o finală la Australian Open cu recordmanul local! Acum, pe parcurs, l-a bătut pe recormanul de la RG, după ce anul trecut îl bătuse la RG pe recordmanul de la AO. E ca în gluma aia, am bătut doi campioni, unul de șah și unul de ping-pong: pe ăla de la șah la ping-pong, pe ăla de la ping-pong la șah.
Neverosimil a arătat Thiem în sfertul cu Nadal, emblamatic fiind episodul în care a fost capabil să se ridice după o căzătură și să câștige punctul! Apoi, în semifinala cu Zverev, a pus totul într-un forehand care l-a aruncat pe jos, doar că n-a mai trebuit să sară repede în picioare, reușise un winner! Și tot în semifinala de limbă germană, Thiem a făcut plonjon pe hard pentru voleu! Acesta a fost meciul turneului, după părerea mea, meci în urma căruia John McEnroe nu s-a sfiit să fie cât se poate de partizan în direct la Eurosport, spunând că s-ar supăra foarte tare dacă ”tipul ăsta” n-ar câștiga finala împotriva lui Djokovic.
Și, după cum ați văzut, n-a câștigat-o. Prima greșeală a fost începutul în stil Diesel, care l-a costat primul set. Dar să zicem că pe-asta a reparat-o strălucitor, aproape exasperându-l pe sârb. Când acesta s-a calmat, în setul 4, am avut iarăși meci. Iar aici a făcut Thiem a doua greșeală, pe care n-a mai putut s-o repare. Să ai setul decisiv în rezervă e o iluzie împotriva marilor prădători, ori închei socotelile când încă au îndoieli, ori pierzi. Dacă tot nu se mai putea atinge de serviciul lui Nole, era imperios să ducă setul în tie-break, acolo unde a fost briliant în fața lui Nadal (3) și a lui Zverev (2), după cum remarcase și McEnroe. Dar a clipit când trebuia să egaleze la 4. A început bine, 15-0, apoi a servit colosal la exterior, de unde mingea i s-a întors înalt, pe voleu. Obosit, nu l-a mai urmărit pe sârb, care era deja în sprint în partea cealaltă și a trimis teoretic suficient de apăsat pentru a face punctul. Și chiar dacă Nole a ajuns să pună racheta pe minge, Thiem a fost acolo, numai că a amortizat în bandă. Și uite așa, în loc de 30-0 și un game liniștit, s-a făcut 15-15, iar de aici jocul austriacului s-a surpat. Totuși, este a doua finală de GS la rând în care corifeii duc lupte de 5 seturi cu aspiranții...