Dacă m-a indispus cu adevărat ceva la acest Mondial, atunci este declarația dată într-un moment de secare a fluxului rațional și de bun simț, de decorare a potecii când nu ești prost destul și alte asemenea alăturări. Accept să-mi spună cineva că echipa României făcea față la acest Mondial și că se califica din grupe doar dacă e vorba de o discuție la crâșmă, iar respectivul e bine afumat. Dar cum să afirmi așa ceva în calitate de șef al unui fotbal care a ratat lamentabil calificarea chiar în mandatul tău?! Cam așa grăit-a Burleanu: dacă nu eram proști, eram deștepți! Păi, dacă e s-o luăm așa, pe oricine care a mai dat cu piciorul în minge, chiar și pe maidan, nu-l doare gura să spună că el, în locul lui Messi, dădea gol din penalty-ul ăla. Și chiar ar fi mai aproape de adevăr decât Burleanu. O lovitură de la 11 metri, cu puțin noroc, poate fi marcată de orice amator, iar cu puțin ghinion, poate fi ratată de orice profesionist.
Un altul pe care îl ia gândirea puțină pe dinainte e comentatorul Bogdan Tomulică, pentru care Mexicul e calificată, iar Coreea de Sud și-a făcut bagajele. Nu e așa în cazul niciuneia, cu matematica nu ne putem contrazice. Purtătorii de sombrero pot rata totul cu o înfrângere în ultimul meci, coroborată cu o victorie cât mai consistentă a nemților, în timp ce asiaticii au șansa teoretică a unui 2-0 cu Germania, condiționată și de o victorie a Mexicului cu Suedia. Vă ofer însă două scenarii Fascinante, cu F de la denumirea acestei grupe. La Germania-Coreea 1-0 și Suedia-Mexic 1-0, avem 3 echipe cu 6 puncte pe primele 3 locuri, golaveraj 3-2. Se coboară la departajare, criteriu cu criteriu, până la golaverajul din meciurile dintre ele: Mexicul 1-1 - eliminată, Suedia și Germania - ambele 2-2, probabil în această ordine pe primele locuri, întrucât nemții pornesc cu dezavantaj la următorul criteriu, cartonașele, având un roșu din două galbene. Apoi, exact la aceleași scoruri, dar pe invers, adică Germania-Coreea 0-1 și Suedia-Mexic 0-1, mexicanii scapă în câștigători, iar celelalte echipe au câte 3 puncte, golaveraj 2-3! S-ar ajunge la același criteriu, rolul perdant cu 1-1 la golaveraj e luat de coreeni, în timp ce dintre Suedia și Germania, cu 2-2, se califica doar cea mai fair-play, adică avantaj scandinavii.
Cât despre națiunea lăudată de toată lumea, iată că sportivii croați se descurcă perfect și individual, Coric și Cilic câștigând turneele pre-Wimbledon, la Halle și respectiv Queen’s, învinși fiind nimeni alții decât Federer și Djokovic!