După partida de fotbal săptămânală, la tradiţionala bere de după, am comentat cu prietenii modificările potenţiale ale regulilor jocului. La intenţia ca fazele fixe să poată fi începute de unul singur, modificare menţionată în articolul anterior, cineva a spus, mai în glumă, mai în serios, că atunci nici n-ar mai trebui numite faze fixe, ci faze mobile! Iar următoarea propunere vine să confirme:
- Executarea fazelor „fixe” şi cu mingea în mişcare. Spre deosebire de regula pomenită mai sus, asta n-are ce să strice. În finalurile încinse, când arbitrul întoarce o fază pentru că un jucător n-a mai avut răbdare să oprească mingea pe loc, tot ce se obţine sunt nervi suplimentari. De ce nu i-am evita, lăsând jocul să curgă?!
- Penalty la pasa înapoi (cu piciorul) reţinută de portar. Neutră. Ar duce practic la dispariţia acestor circumstanţe. Portarii ar sufla şi-n iaurt, jucând mereu mingea cu piciorul. Astfel de lovituri de la 11 metri vor fi rarităţi, poate doar la început să mai apară, până se obişnuiesc portarii.
- Apropo de penalty, cel acordat în timpul jocului nu se va continua, exact ca la loviturile de departajare. N-ar fi rău, măcar din empatie pentru portarii care iau gol pe respingere. Rămâne de stabilit cum se va repune mingea dacă portarul o reţine, cel mai probabil prin aut de poartă.
- Apropo şi de aut de poartă, acesta va putea fi bătut şi scurt, în careu. Merge! Reglementează o situaţie mai puţin întâlnită, când jucătorul căruia i se pasează la limita careului, intră intenţionat să primească mingea în careu ca să evite pressingul unui adversar, de exemplu, caz în care autul de poartă se repetă, deci se pierde timp. Favorizează repunerea rapidă, cu riscul de rigoare al unei intercepţii. De lămurit dacă autul de poartă e considerat fază „fixă”, deci dacă un jucător ar putea porni jocul de capul lui, cu mingea la picior (dar, aşa cum spuneam, sper ca intenţia respectivă să nu devină realitate).
- Ceas pe tabelă, corelat cu al arbitrului. Chestiune care vine de la sine. În prezent, timpul nu este afişat pe tabelă pentru ca publicul să nu pună presiune pe arbitru pe final de meci, dar din moment ce timpul de joc va deveni efectiv, dispare temeiul neafişării.