Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 23 iun 2017 - Anul XXII, nr. 139 (6555)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Gabriel MANTA

Gabriel MANȚĂ


Pentru binele jocului. Şi al nostru (1)

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În ultima vreme, instituţia care era considerată cea mai retrogradă din fotbal, anume cea care în grijă regulile jocului, pare mult mai deschisă la schimbare. Au apărut în presă câteva propuneri de modificare a acestora, în speranţa de a face fotbalul mai cursiv şi mai spectaculos. Am selectat câteva pe care le-am considerat mai relevante, exprimându-mi părerea despre impactul fiecăreia, cu unele exemple concrete.

- Timp efectiv de joc de 60 de minute. Salutar! Vom fi scutiţi de spectacolul penibil al celor care se tăvălesc pe final de meci. Când cineva va face asta înseamnă că e pe bune sau că e epuizat şi încearcă să-şi recapete suflul, fără ca situaţia să se tensioneze artificial.

- Arbitrul fluieră finalul reprizei/meciului doar când mingea părăseşte terenul de joc. Ar fi o măsură deşteaptă. Din experienţa de generaţii a fotbalului de cartier, a rezultat regula cvasigenerală a „ultimei faze”, aceasta încheindu-se când mingea iese în aut de poartă sau se dă gol. La fotbalul mare, având în vedere dimensiunile terenului, mingea ar rămâne prea mult timp în joc, astfel încât meciul se va sfârşi când mingea iese prin orice mijloc (deci inclusiv corner sau aut lateral). Celebrul gol al lui Chihaia, la Marseille-Dinamo, cu arbitrul fluierând când mingea plutea în aer, ar fi fost validat.

- Pornirea loviturilor libere sau cornerelor de unul singur, cu mingea la picior. Ar fi haos! În loc să se obţină efectul de joc cursiv, toţi jucătorii vor avea datoria firească de a se poziţiona în faţa mingii la fazele fixe ale adversarilor. Astfel, jucătorul care execută şi vrea să şuteze, să degajeze sau să centreze va pierde vremea să ceară metri, inclusiv la cornere!

- Se acordă gol la henţ pe linia porţii. Lasă loc de interpretări, deci complicaţie inutilă. Şi dacă face la un metru de linia porţii cum se consideră? Dar la 10 metri, ca ultim apărător? Ideea e că jucătorul care recurge la acest gest disperat oricum îşi pune echipa cu spatele la zid (penalty+eliminare), de ce i s-ar refuza o ultimă şansă? Henţul lui Suarez din meciul cu Ghana (Mondialul din 2010) a făcut meciul mai palpitant în urma ratării de la 11 metri, dacă se dicta direct gol, spectatorii nu mai aveau parte de suspans (desigur, abordez interesul general, nu cel particular al suporterului ghanez), meciul s-ar fi încheiat direct, sec.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pentru binele jocului. Şi al nostru (1).
 Vizualizări articol: 1598 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Pentru binele jocului. Şi al nostru (1)5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Doru POPOVICI
Doru POPOVICI
Gabriel MANTA
Gabriel MANTA

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei