A început fotbalul care contează şi a început degeaba. Nu este o consideraţie referitoare la calitatea tehnico-tactică. Zvârcolirea unei naţiuni l-a întors la divertisment, acolo unde-i e locul. Butada aia cu fotbalul care nu e o chestiune de viaţă şi de moarte, ci mai mult decât atât, e bună doar ca butadă. Altminteri, cine o crede cu adevărat are nevoie de o viaţă. Ucrainenii au nu mai puţin de patru echipe în Liga Europa, dar nu cred să-i mai pese cuiva de competiţie. La ce evenimente se petrec acolo, ar fi o impietate să se fi desfăşurat respectivele meciuri, cel puţin cele de pe teren propriu. Şahtar are meci în deplasare, la Plzen, şi la ce conglomerat de naţiuni are Lucescu la echipă afinitatea cu cei din ţară este mai slabă. Dar, chiar dacă Ucraina nu înseamnă acasă, dacă eşti om liber nu are cum să nu te afecteze lupta celor care năzuiesc să fie.
După această necesară divagaţie, aşa-i că scandalul penalty-ului de la City-Barça pare pueril? A greşit arbitrul, e şi ce dac-a greşit, vorba cântecului?! Eu, în locul arbitrului, aş fi dat doar cartonaş roşu, fără să pun şi mingea pe var. De acord că faza a fost complicată, şi rapidă, şi la limită. Dar tocmai în astfel de cazuri neclare trebuie păstrat un echilibru chiar şi în greşeală. Într-un limbaj al breslei, arbitrii descriu o astfel de fază ca fiind „la jumate”. Trebuie să iei o decizie şi ştii că poţi greşi, ba chiar e probabil. Păi atunci nu dai cu barda! Să mă explic... Să presupunem mai întâi că faultul ar fi fost în careu şi tu, arbitru, nu ai fost sigur şi nu l-ai dat. Barcelona ar fi fost cea defavorizată, dar s-ar fi ales totuşi cu o lovitură liberă periculoasă, başca un adversar eliminat pentru fault ca ultim apărător. Să recunoaştem, pentru o echipă ca Barcelona care te zăpăceşte cu posesia şi la egalitate numerică, era oricum un avantaj uriaş. Acum să analizăm şi ipoteza cealaltă: faultul a fost în afară şi tu, arbitru, îl bagi înăuntru. Oho, de data asta se poate spune că greşeala cu pricina i-a decapitat pe cei care au „beneficiat” de ea! City s-a trezit şi cu om eliminat, normal, dar şi cu pedeapsa cea mai drastică din fotbal, lovitura de la 11 metri. Meciul era ca şi pierdut. La asta mă refeream când spuneam că trebuie păstrat un echilibru şi în greşeli. Şi nu numai la fotbal, nu-i aşa? Hai să greşim cu toţii mai echilibrat...
Despre celelalte partide nu sunt multe de spus, ba chiar ar trebui să tăcem cu pietate în ceea ce-o priveşte pe Bayer Leverkusen, specializată în a se face de râs în Europa. Sunt nemţi, deci sunt serioşi până şi în a se face de râs!