Acum, la modă sunt penaltiurile. Fie că se dau, fie că nu, sunt întoarse pe toate feţele şi mereu arbitrul iese prost. Sunt absolut convins, şi când scriu asta, ca să fiu mai convingător, ar trebui s-o fac cu majuscule, că acea fază din debutul meciului Rapid-Dinamo, când Tudor a lăsat jocul să curgă la intervenţia lui Scarlatache asupra lui Surdu, s-ar fi întors oricum împotriva lui Tudor, dacă îl dădea! Pe lângă patronii care urlă ca din gură de şarpe, mai e şi presa care face atmosferă, de multe-multe ori doar ca să aibă despre ce scandal să scrie. M-a lăsat perplex anunţul din gesepe cu modificarea notei arbitrului, pe motiv că a doua zi Crăciunescu a explicat le teve că a fost bună decizia de a nu acorda penalty! Poate vă amintiţi de căderea lui Geraldo de la Steaua-Gaz Metan, la centru fiind un foarte bun Istrate. În regulă, e bine şi ca ziarist să revii asupra deciziei, dar faza aia a fost limpede, cât de nepriceput să fii ca s-o judeci pe dos?!
Dar iată că moda lansată la noi a fost preluată şi în Europa. Barcelona a primit două lovituri de la 11 metri în prima repriză a returului cu Milan. La prima nici o obiecţie, chiar antrenorul Allegri a catalogat-o ca fiind cadou din partea fundaşului. În schimb, nu mi-a venit să cred ce au putut să spună despre celălalt oameni unul şi unul, din fenomen, nu ziarişti... Bine, fiecare dintre ei direct interesaţi. Cea mai tare mi s-a părut aia cu penaltiul acordat când jocul era oprit. Cică infracţiunea se petrecuse când încă Xavi nu executase cornerul! Păi cornerul, ca şi autul, nu se execută la fluier. Câteodată, înainte de executare, arbitrul fluieră anume ca să oprească jocul, ca să se efectueze o schimbare, de exemplu, apoi face semn că se poate bate autul sau cornerul. Sau poate fluiera, oprind executarea, ca să atragă atenţia unor fotbalişti, chiar să-i avertizeze – asta e o altă situaţie invocată pentru momentul respectiv. Dar tot nu se aplică, deoarece nu a fost o ţinere reciprocă, Busquets era cu spatele când Nesta îi transformase tricoul în hăţuri. Arbitrul a lăsat faza să curgă, iar infracţiunea a fost una „în formă continuată”, cu o încăpăţânare vecină cu prostia. Nu aşa tragi de tricou în careu, să despoi adversarul. Îl apuci puţin când vrea să plece de lângă tine, ca să-i reduci avantajul startului, şi imediat i-ai dat drumul. Există şi mentalitatea aia păguboasă că dacă arbitrul te-a penalizat deja cu un penalti, nu mai dă încă unul prea curând, deci îţi poţi permite extravaganţe. Vezi să nu!
Şi încă una, din perspectiva comentatorilor. S-a dat penalti la o fază cum se petrec cu zecile în careu. Aşa, şi? Când am luat amendă pentru că mergeam pe linia de tramvai şi i-am atras atenţia poliţistului că pe linia de tramvai se rula bară la bară, ştiţi ce mi-a răspuns? Dacă nu mi-aş pierde vremea cu discuţii de-astea, aş avea timp să amendez mai mulţi dintre ei! Deci nu poţi acţiona într-un mod descris clar la regulament ca fiind infracţiune şi să te superi că uneori eşti penalizat, pe motiv că şi alţii o fac. Iar Nesta, repet, a făcut-o total inestetic.
Aflu că s-a băgat şi Mourinho în seamă, dar despre asta data viitoare.