Dacă în plan sportiv italienii s-au mişcat repede, aproape la fel de repede ca noi, când e vorba de dezafilieri, justiţiei i-a mai luat ceva timp, dar tot a scos-o la capăt. Exact la timp, am putea spune dacă am fi răutăcioşi, astfel că a putut şi Berlusconi să demisioneze şi să revină în fotbal (un singur acuzat din anturajul lui Milan, un periferic care făcea treburile murdare, Leadro Meani, acesta alegându-se cu un an de recluziune).
Sentinţele sunt serioase, vorbim de ani de închisoare cu executare, chiar dacă invariabil s-au dat pedepse mai blânde decât cele cerute de procurori. Sunt oameni care înseamnă ceva în fotbalul italian, nouă nu ne rămâne decât să ne minunăm şi să facem comparaţii. Bineînţeles, personajul principal rămâne Moggi, eminenţa cenuşie de la Juventus, cel care s-a ales cu 5 ani şi 4 luni, plus alte diverse interdicţii! Este cea mai mare pedeapsă, cu doar 4 luni mai mică decât cea cerută de procurori. Între ceilalţi, avem de toate... Preşedinţi de club, proprietari, foşti arbitri, oficiali ai ligii, între care însuşi vicepreşedintele, Innocenzo Mazzini, cel care s-a lipit de 2 ani şi 2 luni. Iată-i şi pe fraţii de la Fiorentina, Della Valle, luând-o la vale cu câte 1 an şi 3 luni de căciulă. Atenţie, vorbim despre cei mai bogaţi oameni din Italia! Tot un greu este şi Claudio Lotito, preşedintele lui Lazio, care a căpătat şi el 1 an şi 3 luni, ceva mai puţin totuşi decât preşedintele Regginei, Lillo Foti, care se va răcori vreme de 6 anotimpuri.
Un lot important este cel al arbitrilor şi al foştilor arbitri, unii dintre ei deveniţi angajaţi ai ligii, unde se ocupau, fireşte, de delegări. Dintre aceştia, un nume cunoscut ar fi Pierluigi Pairetto, care s-a ales cu 2 ani fără o lună. Dintre arbitri, foarte sonor este numele lui Massimo De Santis, cel pentru care a fost cerută o pedeapsă de 3 ani, dar, norocos fiind, s-a ales tot cu 1 an şi 11 luni. Şi numele lui Racalbuto spune destule, 1 an şi 8 luni pentru el. Ar mai fi şi nişte asistenţi, cu responsabilităţi mai mici, după cum le arată şi numele, le va fi suficientă cea mai mică pedeapsă în acest dosar, câte un anişor!
Au fost şi nişte acuzaţi scoşi basma curată, între care secretara ligii, cea care probabil interpreta în cheie gastronomică noţiunea de blat. Interesant, printre acuzaţii absolviţi de vină se află şi un ziarist! Probabil a instigat la blaturi numai ca să aibă despre ce să scrie, că de unde subiecte pe praful ăsta?!
Şi mai interesant, imediat după verdict, clubul Juventus a intentat o acţiune în justiţie împotriva ligii, prin care cere diverse daune. Normal, liga nu s-a dovedit capabilă, ca prin alte părţi, să asigure condiţiile necesare blatului perfect.