Astăzi ia sfârşit încă o campanie de calificare la un turneu mondial. Dacă pentru noi a fost un fiasco da capo al fine, alţii mai nutresc speranţe de calificare, directă sau la baraj. Clarificări au fost destule după etapa de sâmbătă, chiar dacă matematica se mai opune formal în cazul câtorva echipe.
În primul rând, ştim deja cine este “the unlucky loser” (sau poate winner, depinde cum e perceput locul secund), adică acel loc doi cu cel mai slab punctaj dintre grupele de pe bătrânul continent. Este vorba despre Norvegia, care a adunat doar 10 puncte în chiar ultima grupă, a noua, în acelaşi timp şi cea mai puţin numeroasă - doar cinci echipe. Toate echipele reprezentative aflate în luptă pentru locurile secunde au depăşit deja acest punctaj, după scăderea punctelor obţinute cu ultima clasată din fiecare grupă. Totuşi, norvegienii nu pot fi prea dezamăgiţi, ei ocupând conjunctural locul secund, după ce Scoţia a pierdut pe mâna ei în ultima etapă, pe propriul teren, în faţa Olandei. Oricum, chiar şi cu victorie în acel meci şi o zestre de 13 puncte, se pare că lucrurile ar fi stat la fel şi în privinţa Scoţiei (pentru a ajunge în urna pentru baraj ar fi trebuit ca măcar una dintre următoarele echipe să fie învinsă în ultima rundă acasă: Grecia de Luxemburg, Franţa de Austria, Irlanda de Muntenegru).
Acestea fiind stabilite, să trecem în revistă situaţiile mai interesante, căci în grupele Germaniei, Spaniei, Italiei şi... României, s-a încheiat orice socoteală.
În grupa 1, golul danez din minutul 79 a însemnat calificare directă pentru Danemarca şi scoaterea Suediei din calculele realiste pentru baraj (ar trebui ca Portugalia să se împiedice acasă de Malta - fantasmagorie!). Chiar dacă Suedia scotea egal în Danemarca, era dezavantajată de primul criteriu de departajare, golaverajul.
În grupa a 2-a se joacă mai degrabă locul întâi. Dacă liderul Elveţia pierde acasă cu Israel, cade pe 2 în cazul mai mult decât probabil în care Grecia bate Luxemburg acasă. Pentru ca Israelul să urce de pe 3 pe 2, trebuie să se coroboreze victoria din Elveţia cu un egal luxemburghez în Grecia (himeră!).
În grupa a 3-a, liderul Slovacia şi-a bătut un cui în talpă prin înfrângerea cu Slovenia, dar a aruncat-o în braţele disperării şi pe surata Cehia! Acum slovacii trebuie să bată în Polonia pentru a se păstra lideri (ar fi şanse şi la meci egal, cu condiţia ca Slovenia să nu bată la mai mult de două goluri în San Marino). Pentru baraj, Cehia ar trebui să bată acasă Irlanda de Nord (foarte probabil), iar Slovenia să nu câştige în San Marino (utopie!).
În fine, în grupa a 6-a, prin singurul pas greşit, cel din Ucraina, Anglia le-a copt croaţilor o răzbunare rafinată: pentru ca aceştia să mai prindă locul doi trebuie să învingă în Kazahstan (relativ facil), iar ucrainenii să nu izbutească acelaşi lucru în Andorra (ficţiune!)
Am ajuns şi în America de Sud! Meciuri pe muchie, în stilul binecunoscut, cu goluri în minutele de prelugire pentru Uruguay şi Argentina, tocmai cele care îşi vor disputa direct ultimul loc calificant. Perdanta poate scăpa şi locul de baraj dacă Ecuador bate în Chile, de altfel singura şansă pentru ecuadorieni de a mai obţine ceva. Pe acest continent, orice e posibil!