Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei vor putea fi vizitate din săli multimedia dotate cu echipamente de înaltă tehnologie, dar şi de pe calculatorul sau tableta de acasă. Totul va fi posibil graţie unui proiect care îşi propune să realizeze un muzeu virtual ce va include prezentarea detaliată a acestor monumente UNESCO.
În paralel, 500 de piese arheologice, care au fost descoperite cu ocazia săpăturilor sistematice din Munţii Orăştiei, vor fi scanate de specialişti cu ajutorul tehnologiei 3D şi vor completa zestrea muzeului virtual care va fi realizat, în colaborare, de către ingineri, informaticieni şi istorici.
Proiectul, unic în România, îşi propune înfiinţarea, la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva şi la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, din Cluj-Napoca, a două săli multimedia dotate cu tehnologie de înaltă performanţă, care va permite vizualizarea în format 3D a monumentelor istorice şi a pieselor arheologice descoperite de specialişti.
Proiectul este finanţat printr-un grant norvegian în valoare de un milion de euro şi este realizat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei, Universitatea Babeş-Bolyai şi Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva. Primele expoziţii virtuale vor putea fi văzute în luna aprilie.
Sursa: antenasatelor.ro