Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 11 mar 2015 - Anul XX, nr. 57 (5869)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

De ce ne tăiem atât de rău în foile de hârtie?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cu toţii ne-am tăiat în marginea foilor de hîrtie şi cu toţii cunoaştem durerea intensă provocată de astfel de accidente casnice minore, dar foarte supărătoare. De ce oare ne tăiem atât de uşor în hârtie şi ne doare atât de tare?

Unul dintre motive constă chiar în faptul că de obicei ne tăiem în hîrtie la degete, mai precis la vârfurile acestora. În vârfurile degetelor există mai mulţi nocireceptori (terminaţii nervoase sensibile la durere) pe milimetru pătrat decât în alte regiuni ale pielii. Asta face ca durerea produsă de tăieturile din zona degetelor să fie resimţită mult mai intens decât cea determinată de răni similare din alte părţi ale corpului.

Însă de ce anume tăieturile în hârtie dor mai mult decât cele produse accidental cu alte obiecte precum cuţite, foarfeci, etc. ?

Se pare că motivul ţine de marginea tăioasă a paginilor, margine foarte flexibilă comparativ cu lama cuţitelor sau a altor obiecte tăioase.

Din cauza acestei particularităţi, când ne tăiem într-o margine de hârtie, apar mai multe răni microscopice produse la suprafaţa pielii. Acest lucru sporeşte durerea resimţită. În plus, tăieturile în hârtie sunt de regulă răni superficiale, iar asta sporeşte şi mai mult durerea.

De ce? Ei bine, aceste răni superficiale dor mai mult decât cele profunde şi din cauză că nu sângerează mult, iar câteodată nu se produce nici o hemoragie. Astfel, nervii sunt expuşi direct aerului şi unor particule iritante, ceea ce-i face să rămână într-o stare de excitaţie şi activare mai lungă decât în cazul unei tăieturi mai grave.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului De ce ne tăiem atât de rău în foile de hârtie?.
 Vizualizări articol: 13803 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
De ce ne tăiem atât de rău în foile de hârtie?5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Cozonac cu prune Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la colacii mari, mai ales în zilele de pomenire a morților. Un astfel de colac, numit „uitata”,... Citeşte