Consumul zilnic de alimente care conţin cereale complete reduce riscul de deces prematur în urma unei boli cardiovasculare, potrivit unor cercetători de la Universitatea Harvard.
Studiul s-a desfăşurat pe aproape 120.000 de adulţi — bărbaţi şi femei—, timp de circa 15 ani, luându-se în considerare factori ca vârsta, indicele de masă corporală sau fumatul. Consumul zilnic de cereale complete exercită un efect protector împotriva tulburărilor cardiovasculare şi a deceselor survenite din cauza acestora, arată rezultatul cercetării. Faţă de persoanele care nu mănâncă deloc cereale complete, scăderea riscului poate merge până la 15% în cazul unei alimentaţii foarte bogate în astfel de cereale.
Autorii studiului nu consideră nicidecum că cerealele complete ar constitui un remediu miraculos — stilul de viaţă are un rol covârşitor (regimul alimentar, mişcarea, fumatul, alcoolul, etc.)—, dar apreciază că ele pot contribui la creşterea speranţei de viaţă prin scăderea riscului de mortalitate în urma unor boli cardiovasculare.
Sursa: passionsante.be