Pâinea este mâncată peste tot în lume, în mai multe forme. Este numită şi pâinea vieţii. În multe ţări, pâinea furnizează 50% sau chiar mai mult din caloriile zilnice, ingerate de multe popoare.
Acolo unde se găsesc mai mulţi oameni cu venituri mici, pâinea, unul dintre cele mai economice alimente, este o parte importantă a dietei zilnice.
În SUA, acolo unde nivelul de trai este mai ridicat, se consumă cantităţi mari de pâine. Însă, doar 14% din caloriile zilnice din dieta oamenilor înseamnă pâine.
Însă şi această cantitate de pâine oferă o parte din nutrienţii consideraţi necesari pentru corp: 20% proteine, 26% tiamină, 24% acid nicotinic, 14% riboflavină, 34% din fier şi doar 17% din necesarul zilnic de calciu. De aceea, pâinea este importantă.
Deoarece pâinea albă este consumată de atâţia oameni şi pentru că oamenii cu venituri mici consumă pâinea în mari cantităţi, s-a descoperit că aşa oamenii pot primi nutrienţii la care, altfel, nu ar avea acces. Ca o soluţie, industria de panificaţie din anumite ţări „îmbogăţeşte” pâinea cu nutrienţi.
Deşi este uşor să cumperi pâine de la un magazin specific, e mult mai plăcut să o faci tu în casă, dacă ai timpul necesar. Aşa vei vedea cât de mult munceau oamenii, atunci când trebuia să facă pâinea în casă în fiecare zi.