Între 30 şi 40 de ani, suntem mai nevrotici ca oricând; după 40 devenim, în general, mai oneşti şi mai conştiincioşi, iar personalitatea ni se dezvoltă şi evoluează până după vârsta de 50 de ani, arată un studiu recent.
Stabilitatea personalităţii umane creşte de-a lungul perioadei de tinereţe, atinge maximul la vârsta mijlocie, apoi urmează un declin, probabil ca răspuns la variaţiile presiunilor de ordin biologic şi social cu care ne confruntăm în diferite etape ale vieţii.
Petar Milojev şi Chris Sibley de la Universitatea din Auckland, Noua Zeelandă, au recrutat 4.000 de bărbaţi şi femei, cu vârste între 20 şi 80 de ani, pe care i-au rugat să completeze un chestionar pentru determinarea trăsăturilor de personalitate. Chestionarul a fost completat de două ori, la interval de 2 ani.
Chestionarul a măsurat gradul de onestitate şi modestie, precum şi „cele 5 mari trăsături ale personalităţii umane”: extraversiunea, agreabilitatea, conştiinciozitatea, nevrotismul şi deschiderea (spre nou).
Personalităţile celor mai mulţi dintre participanţi s-au dovedit stabile, în general, dar stabilitatea trăsăturilor definitorii creştea până la vârsta mijlocie, apoi scădea.
Extraversiunea s-a dovedit cea mai stabilă trăsătură de personalitate , iar agreabilitatea – cea mai puţin stabilă, arată studiul, publicat în Research Digest. Oamenii de 30-40 de ani aveau cel mai înalt nivel de nevrotism, dar, de la 50-60 de ani, începeau să prevaleze alte trăsături: conştiinciozitatea, deschiderea şi onestitatea-modestia.
Sursa: Mail Online