Considerat până de curând un aliment nesănătos, pâinea albă era deseori înlocuită cu alte sortimente de pâine, la sfatul nutriţioniştilor. Acum, cercetătorii au descoperit că acest produs are şi calităţi, fiind recomandat pentru consum.
Un studiu recent, publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry, arată că pâinea albă stimulează dezvoltarea bacteriilor benefice din intestine.
Aceste bacterii sunt foarte importante pentru sănătate. Dacă numărul lor scade, organismul este mai predispus la boli.
Pentru a stimula aceste culturi de bacterii benefice, dieta este foarte importantă, iar diferite studii au demonstrat rolul pozitiv al fibrelor şi probioticelor.
Puţini cercetători au studiat însă efectul polifenolilor, care se regăsesc în foarte multe alimente: fructe, legume, cereale.
Sonia Gonzales şi echipa ei de cercetători s-au axat tocmai pe acest detaliu. Au întrebat 38 de adulţi sănătoşi ce alimente consumă, apoi au analizat ce culturi de bacterii sunt prezente în intestinele acestora.
Astfel, ei au observat că pectina, substanţă care se regăseşte în citrice, scade numărul bacteriilor benefice.
În schimb, pâinea albă stimulează producţia de Lactobacillus, un grup de bacterii foarte bune pentru sănătate.
Până acum, nutriţioniştii recomandau înlocuirea pâinii albe cu pâinea neagră, integrală sau cea cu cereale, sortimente care conţin mai multe fibre şi considerate mai bogate în nutrienţi.
Studiul a fost finanţat de guvernul spaniol.
Sursa: Science Daily
Roxana RUSCIOR
(14 iun 2014, 18:39:52