Cum se întâmplă totul? Poate că îți pierzi interesul sau poate că descoperi ceva ce ți se pare mai interesant. Poate că firma pentru care lucrezi nu o duce bine sau ai un milion de alte motive. Ideea e că se întâmplă și în cele mai multe cazuri, oamenii nu sunt pregătiți pentru o schimbare de carieră. Este o decizie care apare într-un moment neașteptat și care îți poate schimba viața.
Important este să nu te arunci cu totul în această idee. Gândește-te dacă, și mai ales de ce, îți dorești să faci asta. Nu trebuie să te sperii de ceea ce se întâmplă pentru că tot mai mulți oameni își schimbă carierele.
Motivele acestei schimbări sunt diferite de la om la om, însă în general angajații simt că sunt blocați la job-ul pe care îl au. Există acea nevoie de a progresa pe care ajungi să nu o îndeplinești la muncă sau chiar te simți subapreciat. Un alt motiv este că poate nu îți plac colegii sau poate consideri că ești prea tânăr pentru a rămâne blocat până la pensie în același loc.
Analizează ce îți place să faci!
Este ușor să spui ce nu îți place pentru că te poți lega de o grămadă de factori din jurul tău, dar trebuie să știi ce îți place să faci. Nu poți să îți schimbi cariera dacă nu știi în ce direcție mergi. Gândește-te la ce faci în timpul liber sau când ești la muncă pentru a avea energie sau pentru a te simți bine. Dacă ai avea toți banii din lume, ce ai face? Formează o listă cu toate lucrurile care îți plac. Probabil că primele răspunsuri se vor referi la vacanțe tropicale sau la dorința de a petrece mai mult timp cu copii. Important este să treci peste aceste idei și să privești mai adânc. Gândește-te…. dacă ai fi constrâns să faci ce îți place timp de câteva ore, ce ai alege?
După ce ai notat tot ce îți place, tot ce știi să faci și toate talentele, este momentul să observi care dintre ele pot fi folosite la cariera dorită. Dacă lista ta este scurtă, nu te panica pentru că trebuie să descoperi ceea ce te face fericit. Nu te pune singur la pământ pentru că nu este greu să înveți lucruri noi, iar asta poți să o faci oricând.
Ce contează cel mai mult pentru tine?
Poate crezi că nu știi răspunsul sau că nu ai prea multe lucruri interesante de zis aici, însă trebuie să te analizezi mai bine. Vorbim despre o schimbare, deci gândește-te ce ai vrea să fie nou la muncă? Poate vrei să fii diferit, poate vrei ca munca să îți fie recunoscută și să primești feedback, poate că te interesează numele funcției deținute (nu îți spune că nu te interesează asta, pentru că te minți singur!) sau poate că nu vrei să ai un șef mai tânăr decât tine, dar de ce nu vrei asta?
Ești pregătit să o iei de la zero?
Schimbarea de carieră înseamnă un domeniu diferit în care pornești de jos. O să ocupi din nou funcții de junior și o să fie ceva nou pentru tine. Este greu, știm, pentru că probabil aveai o funcție înaltă în fosta firmă și pentru că te-ai chinuit mult să ajungi unde erai, însă gata! Totul e în trecut și acum îți schimbi viața. Dacă ai o familie de întreținut, trebuie să iei în considerare și acest aspect. Vei lua mai puțini bani și va dura o perioadă până vei avea un salariu mai mare. Din această cauză trebuie să pui câțiva bani deoparte; bani care te vor ajuta să supraviețuiești câteva luni.
Nu mai ai funcție importantă, deci statutul tău în societate va scădea (la fel și mândria ta). Vei trece printr-o perioadă poate puțin extenuantă, dar nu uita că faci asta deoarece cariera nu te mai făcea fericit.
Începe schimbarea!
Nu îți da demisia instant! Păstrează-ți actualul job și apucă-te de cursuri. Astfel afli ce îți place și dacă nu e ok, încă mai ai un loc de muncă stabil. Poți de asemenea să te apuci de voluntariat. Este o metodă bună pentru a descoperi ce te face fericit.
Încearcă să comunici cu oamenii care lucrează deja în domeniul care a început să te intereseze. Găsește acele persoane care au experiență și care sunt dispuse să te ajute cu sfaturi şi explică-le situația în care te afli. Încearcă să cunoști acești oameni în persoană, nu doar la telefon sau pe internet și cere mereu feedback. Întreabă-i ce părere au despre tine și alcătuiește o lista cât mai lungă cu oameni care te pot ajuta.
O să regreți evitarea schimbării?
Pare un pas dificil și chiar este! Dacă nu ești fericit acum cu ce faci, dacă simți că poti mai mult sau că te atrag alte domenii, de ce ai rămâne blocat? Vrei să te intrebi mereu cum ar fi fost să ai alt job? În timp, o să afli dacă ai luat decizia bună sau nu, însă nu trebuie să-ți fie frică de schimbare. Trebuie să fii flexibil, să îți impui obiective pozitive și să nu te lași dezamăgit ușor de dificultățile întâlnite pe drum. Aplică la job-urile care îți plac și nu îți pierde entuziasmul!
Andra SECELEAN