Inteligența – un cuvânt mândru și frumos, care exprimă abundență … mai toți știu că a fi inteligent înseamnă a fi isteț, a avea o minte ageră care reușește să iasă din încurcături repede și bine…
Din punctul meu de vedere cuvântul are multe implicații și nu înseamnă că dacă nu poți spune rapid cât fac 23*50 ești mai puțin inteligent decât cei care pot oferi răspunsul în câteva secunde. Sau dacă nu am reușit azi să ies dintr-o problemă mai rapid decât alții, nu înseamnă că mâine nu pot, depinde de circumstanțe.
Sunt pe deplin de acord cu teoria lui Howard Gardner, un psiholog american care susține că există mai multe tipuri de inteligență, printre cele mai importante amintesc: lingvistică, logico-matematică, muzicală, motrică și kinestezică, spațială, interpersonală, intrapersonală. În niciun caz nu poți să ți le însușești pe toate dar fiecare este inteligent în felul său unic și special.
Haideți să vedem ce înseamnă fiecare dintre ele și ce trucuri putem folosi pentru a le dezvolta pe cele cu care nu prea am fost înzestrați de la naștere sau care pur și simplu ne stârnesc un interes mai mare.
Inteligența lingvistică: se caracterizează prin capacitatea de a învăța ușor limbi străine, de a avea o exprimare deosebită verbal și în scris.
Trucuri de dezvoltare:
- vorbește cât mai mult: poate sună agasant pentru unii dar pentru tine este un bun exercițiu de dezvoltare a acestui tip de inteligență;
- citește multe cărți bune;
- învață o limbă nouă: alege o limbă străină care îți place cum sună, pe care ai vrut întotdeauna să o înveți dar nu ai avut timp, chef, bani etc.; în afară de faptul că este un excelent exercițiu pentru dezvoltarea inteligenței lingvistice îți și poate aduce mari satisfacții pe plan profesional;
- joacă scrabble cât mai des sau oricare alt joc de cuvinte;
- încearcă să înveți în fiecare zi câte un cuvânt nou și folosește-l apoi în conversațiile de zi cu zi.
Inteligența logico-matematică: implică abilități de lucru cu numerele, calcule rapide, rezolvarea de probleme în mod logic, investigații științifice etc. Se spune că acesta este cel mai valoros tip de inteligență și cu toții vrem să deținem astfel de abilități.
Trucuri de dezvoltare:
- de ceva vreme, există pe internet o sumedenie de teste logice, teste numerice, teste de rapiditate în reacții etc. foarte bune pentru dezvoltarea unor astfel de simțuri fine;
- construirea de puzzle-uri, acestea în afară de faptul că îți dezvoltă gândirea sunt și extrem de distractive și haioase;
- vizionarea unor filme bune, este incredibil dar cinefilii au o logică de invidiat, cu fiecare film pe care îl privești, intuiția și logica ta devin infailibile; gândește-te doar la felul în care îți dai seama cine este criminalul înaintea celorlalți – acest lucru este posibil datorită exercițiului.
Inteligența muzicală: abilități de compunere și redare a muzicii, exprimare prin muzică și mișcări ritmice, ureche muzicală, voce incredibilă etc.
Trucuri de dezvoltare:
- ascultă cât mai multe melodii din diverse tipuri muzicale;
- documentează-te, citește despre muzică, artiști muzicali, compozitori etc.
- poți să și cânți dacă îți dorești: prin casă, scuzați-mă că spun – la duș, la karaoke etc.;
- dansul este un alt bun exercițiu și este atât de plăcut și amuzant.
Inteligența motrică și kinestezică: abilități de coordonare și dexteritate a funcțiilor motrice, îndemânare, rapiditate în reacții fizice.
Trucuri de dezvoltare:
- sportul este sfânt: în afară de faptul că îți dezvoltă acest tip de inteligență este și foarte benefic pentru sănătatea ta;
- dansul;
- jocuri care au legătură cu funcțiile motrice, cu îndemânarea;
- gătitul este iarăși o activitate care îți dezvoltă îndemânarea, prin urmare, fă-ți timp să gătești ceva bun în fiecare săptămână dacă nu în fiecare zi.
Inteligența spațială: abilități vizuale excepționale, memorie vizuală foarte dezvoltată, implică abilitatea de a crea imagini mentale.
Trucuri de dezvoltare:
- rezolvă cât mai multe exerciții de vizualizare activă pe internet, jocuri care exersează memoria vizuală;
- desenează, pictează;
- când vizitezi un oraș nou și pleci dintr-un punct cu gândul că trebuie să ajungi în același punct, încearcă să memorezi vizual locurile pe unde ai trecut, să îți fixezi niște repere și apoi să te întorci pe același drum, este o activitate extrem de agreabilă.
Inteligența interpersonală: implică abilitățile unei persoane de a comunica eficient cu ceilalți, de a înțelege și a empatiza cu ceilalți.
Trucuri de dezvoltare:
- jocuri de strategie în echipă;
- lucrați în echipă la birou;
- implicați-vă în dezbateri, discuții etc.
Inteligența intrapersonală: implică abilitatea de a se cunoaște pe sine, de a cunoaște temerile, capacitățile, limitele proprii, de a se dezvolta personal și profesional.
Trucuri de dezvoltare:
- cititul face bine sinelui, trebuie să citești cât mai multe cărți motivaționale, cărți care să te învețe să te cunoști, să te controlezi, să evoluezi;
- terapia, este un alt element important care ar putea să intre în viața ta și nu mă refer neapărat la terapia de la psiholog ci și terapii de relaxare ale corpului și sufletului în același timp: terapii naturiste, terapii prin mișcare, prin atingere etc.
- implicarea în diverse proiecte individuale: voluntariat, desen, pictură etc.
În final îți spun că nu trebuie să uiți că ești inteligent, aici sunt doar câteva sfaturi care te vor inspira și te vor ajuta să devii şi mai bun decât ești!
Irina Velea – despresuces.ro