Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 19 dec 2013 - Anul XVIII, nr. 296 (5503)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Majoritatea oamenilor preferă să mintă sau să facă fapte rele decât să spună "nu"

Majoritatea oamenilor preferă să spună o minciună sau să facă o faptă rea dacă li se cere decât să înfrunte disconfortul social de a spune "nu", se arată într-un nou studiu, informează dailymail.co.uk.

Cercetătorii de la Universitatea din Waterloo spun că oamenii au tendinţa de a subestima capacitatea unor persoane de a influenţa comportamentul etic al altei persoane.

Autorii canadieni ai studiului spun că oamenii ar putea fi de acord să facă lucruri rele pentru a evita situaţia jenantă de a refuza.

Pentru realizarea studiului, cercetătorii canadieni au realizat o serie de experiemente, care au fost publicate în Personality and Social Psychology Bulletin.

În primul rând, cercetătorii au cerut unui număr de 52 de studenţi să estimeze câte persoane ar trebui abordeze pentru a găsi trei oameni care să fie dispuşi să mintă pentru ei. Astfel, participanţii erau rugaţi să semneze un formular care indica faptul că organizatorii le-au oferit o introducere verbală a unui nou curs.

Participanţii au presupus că ar trebuie să întrebe în medie 8,47 de oameni înainte ca trei dintre ei să fie de acord, dar s-a dovedit că n-a fost nevoie să întrebe decât jumătate dintre acesţia - 4,39. Aproximativ 9 din 10 studenţi au supraestimat procentul de oameni pe care ar fi trebuit să-i întrebe.

Într-un alt studiu, 25 de participanţi au fost rugaţi să estimeze câţi oameni trebuie să întrebe înainte ca trei dintre ei să fie de acord să vandalizeze o carte de la bibliotecă prin scrierea cuvântului "murătură" în interiorul ei. Participanţii la studiu au presupus că ar trebui să întrebe în medie 11 persoane, dar, de fapt, media a fost de 4,7.

La alte două studii, sute de persoane au fost rugate să-şi imagineze că sunt fie realizatori, fie instigatori, fie parte neutră într-o serie de scenarii ipotetice, cum ar fi să cumpere bere pentru minori şi să descarce ilegal un film de pe internet.

Cei care au jucat rolul realizatorului au spus că s-ar simţi mult mai incomod dacă un prieten sau un coleg i-ar împinge spre un comportament imoral, decât dacă i-ar sfătui să se comporte etic, dar cei care au jucat rolul instigatorului sau partea neutră nu au anticipat diferenţa.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Majoritatea oamenilor preferă să mintă sau să facă fapte rele decât să spună "nu".
 Vizualizări articol: 924 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Majoritatea oamenilor preferă să mintă sau să facă fapte rele decât să spună "nu"0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei