Scăderea în greutate a unuia dintre partenerii implicaţi într-o relaţie amoroasă poate reprezenta un moment de cumpănă, ducând, adesea, la despărţire, se arată într-un nou studiu, potrivit dailymail.co.uk.
Multe persoane sunt de părere că scăderea în greutate a unuia dintre parteneri ar putea condimenta viaţa amoroasă, dar noi studii sugerează că adevărul poate fi foarte diferit. Multe relaţii se destramă când unul dintre parteneri reuşeşte să slăbească substanţial, sugerează o nouă cercetare.
Cuplurile ajung, adesea, să se despartă, deoarece partenerul care a reuşit să piardă din numărul kilogramelor în plus începe să-l sâcâie pe celălalt să facă acelaşi lucru.
Studiul realizat de cercetătorii de la North Carolina State University şi University of Texas din Austin a stabilit că poate exista o "parte întunecată" în procesul de slăbire, dacă cei doi parteneri de viaţă nu sunt decişi să facă acest pas împreună.
Unii parteneri vor face comentarii critice, vor fi mai puţin interesaţi de viaţa sexuală sau vor încerca să îşi saboteze jumătatea cu alimente nesănătoase pentru a frâna eforturile ei şi pentru a preveni ca partenerul - şi relaţia - să se schimbe.
"Oamenii trebuie să fie conştienţi că pierderea în greutate poate schimba o relaţie în bine sau în rău şi comunicarea joacă un rol important în menţinerea unei relaţii sănătoase", a spus Lynsey Romo, profesor de comunicare la North Carolina State University.
Pentru realizarea studiului au fost monitorizate 21 de cupluri din Statele Unite ale Americii. Un partener din fiecare cuplu a pierdut în greutate cel puţin 13 kilograme în mai puţin de doi ani.
Participanţii la studiu au fost întrebaţi despre impactul pe care pierderea în greutate l-a avut asupra relaţiei lor. Cercetătorii au aflat că, după procesul de slăbire, comunicarea în cuplu s-a schimbat, în general, în bine.
În cazul în care ambii parteneri vor să slăbească, făcând schimbări în ceea ce priveşte stilul de viaţă, acest lucru poate îmbunătăţi şi întări relaţia lor. Partenerul care slăbeşte are tendinţa de a vorbi despre comportamente sănătoase şi poate să îl inspire pe celălalt să urmeze un stil de viaţă sănătos.
Cuplurile în care ambii parteneri au fost receptivi la aceste schimbări sănătoase au avut o mai bună relaţie, atât din punct de vedere sexual, cât şi emoţional.
Însă, în unele cazuri, aceste schimbări au dus la destrămarea relaţiei. Partenerii care nu au slăbit alături de perechea lor au spus că s-au simţit nesiguri şi ameninţaţi de scăderea în greutate a acesteia.
"Studiul a arătat că schimbările în viaţa unui partener poate influenţa dinamica interacţiunii în cuplu într-o varietate de moduri pozitive sau negative, ducând relaţia amoroasă într-o direcţie ascendentă sau descendentă", a spus Romo.
Când cei doi parteneri sunt de acord cu ideea unor schimbări sănătoase şi se susţin unul pe celălalt, scăderea în greutate pare să-i apropie.
Când unul dintre partenerii se opune schimbării şi nu îşi susţine pereche în încercarea de a slăbi, relaţia are de suferit.
Acest studiu nu descurajează oamenii să slăbească, ci îi încurajează să fie atenţi la avantajele şi dezavantajele acestei acţiuni asupra relaţiei, spun realizatorii cercetării.