Un cleric conservator din Arabia Saudită a declarat că femeile care conduc automobilul riscă să îşi distrugă ovarele şi să nască copii cu probleme medicale clinice, spre nemulţumirea activiştilor care încearcă să schimbe legislaţia din acest regat islamic în care doar bărbaţii au voie să conducă.
O campanie care le îndeamnă pe femei să sfideze legea şi să participe la o acţiune de protest, în cadrul căreia mai multe femei saudite vor conduce automobilul, pe 26 octombrie, s-a răspândit foarte repede în mediul online, săptămâna trecută, şi a obţinut sprijinul unor cunoscute activiste feministe. Duminică, accesul la site-ul acestei campanii a fost blocat pentru întregul teritoriu saudit.
Într-un interviu publicat vineri pe site-ul sabq.org, Sheikh Saleh bin Saad al-Lohaidan a spus că femeile care vor să conducă automobilul ar trebui "să pună judecata înaintea inimii, a emoţiilor şi a pasiunilor lor".
Sheikh Saleh bin Saad al-Lohaidan este consilier juridic pentru o asociaţie de psihologi din zona Golfului Persic.
Comentariile sale reflectă pe deplin opinia multor bărbaţi conservatori din Arabia Saudită faţă de dreptul femeilor de a conduce automobilul.
"Dacă o femeie conduce o maşină, nu doar din pură necesitate, acest fapt ar putea avea un impact fiziologic negativ, aşa cum arată mai multe studii fiziologice, potrivit cărora condusul afectează automat ovarele şi împinge pelvisul spre înainte", a spus Sheikh Saleh bin Saad al-Lohaidan.
"Acesta este motivul pentru care noi considerăm că acele femei care conduc cu regularitate automobilul au copii cu diverse probleme clinice", a adăugat el.
Sheikh Saleh bin Saad al-Lohaidan nu a citat însă studiile medicale care i-ar sprijini argumentele.
Interdicţia de a conduce automobilul - pentru femei - nu este prevăzută de o lege anume, însă doar bărbaţii au dreptul de a obţine un permis de conducere în această ţară. Femeile pot fi amendate pentru conducerea automobilului fără permis, însă unele au fost chiar arestate şi judecate în trecut pentru proteste politice.
Sheikh Abdulatif Al al-Sheikh, conducătorul Poliţiei pentru moralitate, a declarat pentru agenţia de presă Reuters în urmă cu o săptămână că nu există niciun text în documentele care alcătuiesc sharia, legea islamică, care să interzică femeilor să conducă automobilul.
Regele Abdullah al Arabiei Saudite a promovat în ultima lege câteva reforme care sporesc libertăţile femeilor în această ţară, inclusiv cele referitoare la posibilităţile de angajare, însă nu s-a pronunţat deocamdată în public până acum în chestiunea dreptului femeilor de a conduce automobilul.