Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 12 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 212 (5419)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

"Uzinele" de tanin din plante, identificate de oamenii de ştiinţă

O echipă de oameni de ştiinţă, coordonată de un cercetător francez, a identificat "uzinele" de tanin din plante, substanţă care contribuie la gustul specific al vinului, al ceaiului şi al ciocolatei, potrivit unui studiu publicat miercuri în revista Annals of Botany, informează AFP.

Oamenii de ştiinţă, în frunte cu Jean-Marc Brillouet, directorul departamentului de Cercetare de la Institutul Naţional de Cercetări Agronomice din Montpellier, au anunţat că au descoperit locul în care sunt "fabricate" aceste molecule chimice. Sursa este "tanosomul", un organit celular descoperit în toate plantele, cu excepţia muşchilor şi a algelor.

Această descoperire infirmă un model admis de comunitatea oamenilor de ştiinţă începând cu mijlocul anilor 1980, a subliniat cercetătorul francez.

Organitele sunt mici elemente celulare specializate în diferite funcţii şi care produc diverse molecule chimice. Cloroplastele din celulele vegetale sunt de exemplu implicate în procesul de fotosinteză.

Noile organite identificate, denumite "tanosomi", sunt implicate în sinteza taninurilor.

Taninurile "oferă o senzaţie înţepătoare în gură, senzaţia unei limbi de pisică care îşi linge mâna... simţurile le asociază cu fructele insuficient coapte", a precizat cercetătoarea Geneviève Conéjéro, participantă la studiu, într-un comunicat.

"Sunt molecule care au proprietăţi antiseptice importante", a declarat Jean-Marc Brillouet, jucând un rol important în protecţia plantelor. "Taninul este folosit din timpuri imemoriale în tăbăcirea pieilor", a reamintit el.

Cercetătorul francez a subliniat, totodată, faptul că noul mecanism descoperit de echipa sa "are o legătură foarte strânsă cu fotosinteza".

Studiul cercetătorilor din Franţa ar putea fi folosit în cultura viţei-de-vie.

Taninul, o substanţă vegetal cu gust astringent, este folosit în medicină, la fabricarea coloranţilor, a cernelurilor şi în tăbăcărie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului "Uzinele" de tanin din plante, identificate de oamenii de ştiinţă.
 Vizualizări articol: 854 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
"Uzinele" de tanin din plante, identificate de oamenii de ştiinţă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei