O echipă de oameni de ştiinţă, coordonată de un cercetător francez, a identificat "uzinele" de tanin din plante, substanţă care contribuie la gustul specific al vinului, al ceaiului şi al ciocolatei, potrivit unui studiu publicat miercuri în revista Annals of Botany, informează AFP.
Oamenii de ştiinţă, în frunte cu Jean-Marc Brillouet, directorul departamentului de Cercetare de la Institutul Naţional de Cercetări Agronomice din Montpellier, au anunţat că au descoperit locul în care sunt "fabricate" aceste molecule chimice. Sursa este "tanosomul", un organit celular descoperit în toate plantele, cu excepţia muşchilor şi a algelor.
Această descoperire infirmă un model admis de comunitatea oamenilor de ştiinţă începând cu mijlocul anilor 1980, a subliniat cercetătorul francez.
Organitele sunt mici elemente celulare specializate în diferite funcţii şi care produc diverse molecule chimice. Cloroplastele din celulele vegetale sunt de exemplu implicate în procesul de fotosinteză.
Noile organite identificate, denumite "tanosomi", sunt implicate în sinteza taninurilor.
Taninurile "oferă o senzaţie înţepătoare în gură, senzaţia unei limbi de pisică care îşi linge mâna... simţurile le asociază cu fructele insuficient coapte", a precizat cercetătoarea Geneviève Conéjéro, participantă la studiu, într-un comunicat.
"Sunt molecule care au proprietăţi antiseptice importante", a declarat Jean-Marc Brillouet, jucând un rol important în protecţia plantelor. "Taninul este folosit din timpuri imemoriale în tăbăcirea pieilor", a reamintit el.
Cercetătorul francez a subliniat, totodată, faptul că noul mecanism descoperit de echipa sa "are o legătură foarte strânsă cu fotosinteza".
Studiul cercetătorilor din Franţa ar putea fi folosit în cultura viţei-de-vie.
Taninul, o substanţă vegetal cu gust astringent, este folosit în medicină, la fabricarea coloranţilor, a cernelurilor şi în tăbăcărie.