Cel mai mare vulcan din lume, care are o suprafaţă echivalentă cu aceea a insulelor britanice, se află ascuns de aproximativ 145 de milioane de ani în apele Oceanului Pacific, la o distanţă de 1.500 kilometri de Japonia, afirmă autorii unui studiu publicat joi, citaţi de AFP.
"Este vorba de un dom mare şi rotunjit de 450 kilometri pe 650 kilometri", având o suprafaţă comparabilă cu aceea a vulcanului Olympus Mons de pe planeta Marte, considerat cel mai mare vulcan din întregul Sistem Solar, au subliniat autorii studiului.
Denumit "Masivul Tamu", vulcanul terestru este "ascuns" în centrul unui lanţ muntos subacvatic, Shatsky Rise, care are înălţimea maximă de 3,5 kilometri sub nivelul mării şi ale cărui "rădăcini" pătrund până la 30 de kilometri sub fundul oceanului.
Din fericire pentru omenire, se pare că vulcanul este "adormit" de câteva milioane de ani, afirmă William Sager, oceanograf la Universitatea Houston din Statele Unite, coordonatorul studiului.
Această formaţiune vulcanică este cunoscută de mult timp de geologi, însă aceştia credeau până acum că aveau de-a face cu un simplu "mega-vulcan" printre alţi 10-12 de pe "platourile oceanice" deja identificaţi.
Aceşti "mega-vulcani", care se află atât la suprafaţa Terrei, cât şi scufundaţi pe fundul mărilor şi oceanelor, sunt atât de mari, cu milioanele lor de kilometri cubi de lavă solidificată, încât oamenii de ştiinţă consideră în general că a fost nevoie ca mai mulţi vulcani învecinaţi să îşi unească forţele şi scurgerile de magmă pentru a le da naştere.
Astfel este cazul edificiului vulcanic al insulei Hawaii, constituită din cinci "vulcani-scut" diferiţi. La fel este cazul Islandei, compusă din zeci de vulcani diferiţi, unii stinşi, alţii activi.
Însă, analiza eşantioanelor şi a structurii Masivului Tamu "oferă o imagine diferită", scrie William Sager, oceanograf la Texas A&M University. Chiar dacă anumite sisteme care asociază mai mulţi vulcani au o înălţime superioară, "Masivul Tamu este cel mai mare vulcan izolat cunoscut din lume", spune acelaşi cercetător.
Potrivit aceloraşi experţi, al căror studiu a fost publicat în revista britanică Nature Geoscience, ar putea fi vorba de "cărămida elementară a unui vast platou oceanic, ieşită dintr-un jet unic" de roci în fuziune care a durat "doar" câteva milioane de ani la începutul Cretacicului.
"Masivul Tamu demonstrează faptul că vulcanii uriaşi aflaţi pe alte planete din Sistemul Solar au verişori chiar aici, pe Terra. Însă varietatea terestră a acestor vulcani este încă puţin cunoscută, întrucât aceşti monştri şi-au găsit un loc bun în care să se ascundă: sub apă", afirmă autorii studiului.
Şi alţi vulcani uriaşi ar putea deci să "doarmă" la adâncimi mari în oceane, ascunşi de privirile oamenilor de ştiinţă.
"Nu deţinem datele necesare pentru a privi în interiorul lor şi pentru a le cunoaşte structura, însă nu aş fi surprins dacă vom descoperi că Tamu nu este singur. De fapt, cel mai întins platou oceanic de pe Terra este Ontog Java, în Pacificul ecuatorial, la est de Insulele Salomon. Este mai întins decât Tamu, este de mărimea Franţei", având o suprafaţă de peste 500.000 de kilometri pătraţi, a precizat William Sager.