Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 23 aug 2013 - Anul XVIII, nr. 195 (5402)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

O ejecţie de masă coronală solară de intensitate mică, fotografiată de o sondă NASA

O ejecţie de masă coronală solară care se îndreaptă spre Terra şi ar putea produce o furtună magnetică de mică intensitate a fost fotografiată de satelitul spaţial SOHO, informează site-ul nasa.gov.

Cronograful Lasco de la bordul satelitului spaţial SOHO poate să fotografieze coroana solară prin blocarea luminii care vine direct de la Soare cu ajutorul unui disc opac.

Pe 20 august, Soarele a erupt, lansând în spaţiu o "ejecţie de masă coronală", un fenomen solar care expediază câteva miliarde de tone de particule solare în spaţiu şi care pot să ajungă apoi pe Pământ după circa trei zile.

Aceste particule nu pot trece prin atmosfera terestră şi deci nu-i afectează pe oamenii de pe Terra, însă ele pot să afecteze sistemele electronice din sateliţi şi de la sol.

Potrivit modelelor experimentale ale NASA, care au la bază observaţiile făcute de Solar Terrestrial Relations Observatory, ejecţia de masă coronală produsă pe 20 august a părăsit Soarele cu o viteză de 917.000 kilometri pe secundă, considerată una tipică, obişnuită pentru un astfel de fenomen.

Ejecţiile de masă coronală îndreptate spre Terra pot conduce la apariţia unui fenomen spaţial numit "furtună magnetică". Aceasta apare atunci când aceste ejecţii de masă coronală canalizează cantităţi mari de energie spre învelişul magnetic al Terrei, magnetosfera, pentru o perioadă de timp mai îndelungată.

În urma acestui proces, învelişurile superioare ale Terrei îşi modifică forma.

În trecut, furtunile magnetice cauzate de ejecţiile de masă coronală precum cea produsă pe 20 august au avut intensităţi slabe.

Furtunile magnetice intense pot însă să afecteze sistemele de comunicaţii şi cele de alimentare cu energie electrică. Ele pot duce, totodată, la apariţia unor fenomene spectaculoase la nivelul atmosferei terestre - aurorele boreale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O ejecţie de masă coronală solară de intensitate mică, fotografiată de o sondă NASA.
 Vizualizări articol: 928 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
O ejecţie de masă coronală solară de intensitate mică, fotografiată de o sondă NASA0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei