Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 25 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 144 (5351)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cercetătorii au creat flăcări reci, în laboratoarele de pe Staţia Spaţială Internaţională

Astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), care studiau comportamentul focului în condiţii de microgravitaţie, au reuşit să creeze flăcări reci, alimentate de o reacţie de combustie diferită de cea de pe Terra, informează maxisciences.com.

Cu ce seamănă flacăra unei lumânări aprinse la bordul ISS? - Din cauza microgravitaţiei, reacţia de combustie diferă la bordul ISS. Pe Terra, gazele calde produse de reacţie sunt mai uşoare decât aerul rece din jur. Aerul rece este, de altfel, atras către baza flăcării şi permite întreţinerea combustiei care topeşte ceara lumânării, generând o flacără de forma unei lacrimi.

În microgravitaţie, în schimb, nu există diferenţe între gazele calde şi aerul rece. De aceea, flacăra produsă de această reacţie ia forma unei sfere. Doar la suprafaţa acestui glob se produce reacţia de combustie.

Încercând să afle mai multe detalii despre acest fenomen, cercetătorii execută de mai mulţi ani o serie de teste, în cadrul proiectului FLame Extinguishment Experiment (FLEX).

Aceste experimente, realizate cu un aparat de combustie cu picături (MDCA), au ca obiectiv dezvoltarea unui protocol pentru stingerea incendiilor în microgravitaţie.

Recent, Forman A. William, cercetător în domeniul fizicii la Universitatea California din San Diego, a descoperit cu colegii săi un fenomen straniu.

În timpul experimentelor lor, oamenii de ştiinţă au încercat să stingă picături de heptan care ardeau în interiorul MDCA. Totuşi, chiar şi atunci când erau stinse, unele dintre ele îşi continuau combustia. "Păreau că ard fără flacără. La început, nu ne-a venit să credem", a declarat Forman A William.

"Erau flăcări reci. Spre deosebire de altele (...) care ard între 1.200 şi 1.700 grade, aceste flăcări ard la o temperatură relativ joasă, între 220 şi 520 grade", a adăugat el.

Flăcări reci au fost deja produse pe Terra, însă combustia lor nu durează decât foarte puţin. În schimb, în spaţiu, ele pot să ardă pentru mult mai mult timp. Acest proces ar putea duce la stabilirea unor protocoale de combustie "curate" şi mai puţin poluante pentru Terra.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cercetătorii au creat flăcări reci, în laboratoarele de pe Staţia Spaţială Internaţională.
 Vizualizări articol: 849 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cercetătorii au creat flăcări reci, în laboratoarele de pe Staţia Spaţială Internaţională0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei