Cinci sute de muzicieni, printre care se află Charles Aznavour, Ennio Morricone şi Marianne Faithfull, au semnat o petiţie lansată în Franţa pentru apărarea excepţiei culturale în cadrul apropiatelor negocieri comerciale dintre Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite ale Americii, relatează AFP.
Petiţia, iniţiată de Societatea franceză a textierilor, compozitorilor şi editorilor muzicali (SACEM), a fost semnată şi de Francis Cabrel, Julien Clerc, Renaud, Paolo Conte şi celebrul Jean-Michel Jarre.
"Este vorba de o miză majoră şi de o luptă pozitivă, pentru care suntem mândri că am obţinut sprijinul marilor creatori francezi şi internaţionali, din toate genurile muzicale şi din toate generaţiile", a declarat Jean-Noël Tronc, directorul SACEM.
În cadrul acordului de liber schimb dintre Statele Unite şi Uniunea Europeană, "riscul de a vedea cultura considerată ca orice altă marfă şi-a făcut reapariţia", au alertat semnatarii petiţiei.
Comisia Europeană, cu excepţia a trei comisari, a decis într-adevăr să integreze serviciile culturale şi audiovizuale în mandatul ei de negociere din timpul discuţiilor comerciale care vor debuta în această vară, în condiţiile în care aceste două sectoare sunt în mod tradiţional excluse.
"Creatorii de muzică refuză cu tărie să accepte acest pas făcut înapoi şi se mobilizează pentru ca şefii de state şi de guverne europeni să se pronunţe, pe 14 iunie, pentru excluderea definitivă a serviciilor audiovizuale şi culturale din aceste negocieri transatlantice", se afirmă în textul petiţiei.
Marţi, o delegaţie alcătuită din reprezentanţi ai cinematografiei, condusă de regizorul român Cristian Mungiu, recompensat cu trofeul Palme d'Or la Cannes în 2007, şi actriţa franceză Bérénice Béjo, va fi primită de preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso şi va pleda cauza excepţiei culturale europeane.