Telefonia mobilă a celebrat miercuri 40 de ani de existenţă, primul apel de pe un telefon mobil fiind efectuat în 3 aprilie 1973 la New York de pe un "celular" cu greutatea de 1 kilogram, înălţimea de 25 de centimetri, şi o baterie capabilă de 35 de minute de convorbire după 10 ore de încărcare.
Pe 3 aprilie 1973, Martin Cooper, inginer la Motorola, a efectuat la New York primul apel de pe un telefon mobil, către sediul companiei concurente AT&T.
"Am sunat să văd dacă mă auziţi bine la celălalt capăt al liniei", i-ar fi spus Cooper interlocutorului de la AT&T în timpul apelului istoric.
Primul telefon cu adevărat mobil, care să poată fi ţinut în mână, a fost Motorola DynaTAC 8000x, alintat la acea vreme cu porecle precum "cărămida" sau "pantoful". Pe lângă mărimea, greutatea şi funcţionalitatea primitive din perspectiva utilizatorului modern de smartphone, primul telefon mobil avea şi un preţ descurajator pentru cea mai mare parte a populaţiei, de aproape 4.000 de dolari. Anterior, apelurile fără fir necesitau aparate de mărimea unei serviete.
Succesul invenţiei a încurajat investiţii masive în această tehnologie, care a evoluat treptat, transformându-se mai întâi într-o industrie de larg consum şi culminând cu smartphone-ul.
În prezent, telefonul mobil oferă, pe lângă apelurile de voce, posibilitatea de a efectua apeluri video, de a trimite şi primi mesaje, acces la internet, conţinut multimedia, ceas deşteptător, hărţi şi navigare GPS, calendar, agendă, jurnal, jocuri, aplicaţii software de divertisment sau orientate către productivitate, posibilitatea de a face poze şi înregistra videoclipuri.