Prăjitura "Saint-Honoré" este un desert franţuzesc clasic, foarte fin şi aromat, plin de ciocolată, perfect pentru o duminică petrecută în familie.
Număr de porţii: 8
Ingrediente
Aluat:
125 de grame de apă
125 de grame de lapte
110 grame de unt
16 grame de cacao
1 vârf de cuţit de sare
5 grame de zahăr
140 de grame de făină
5 ouă medii
crustă de vanilie:
100 de grame făină
80 de grame de zahăr pudră
vanilie
75 de grame de unt
Spumă de ciocolată:
200 de grame de ciocolată neagră 70% cacao
100 de grame de ciocolată cu lapte
50 de grame de sare
6 albuşuri de ou
6 gălbenuşuri
300 de grame de smântână pentru frişcă
30 de grame de zahăr
zahăr pudră
Mod de preparare:
Se amestecă ingredientele pentru crusta de vanilie, se formează o minge şi se dă la frigider pentru o oră.
Se prepară aluatul: se amestecă pe foc apa, laptele, zahărul şi sarea, se aduce la fierbere şi se ia de pe foc. Se toarnă toată cantitatea de făină amestecată cu cacao, dintr-o dată, se amestecă bine, se pune iar pe foc. Se continuă amestecarea timp de un minut şi apoi se ia de pe foc. Se încorporează ouăle în aluat, unul câte unul. După fiecare ou adăugat aluatul se amestecă foarte bine, până la încorporarea completă a acestuia. Din acest aluat se formează, cu ajutorul unei linguriţe, 16 gogoşele (trebuie să vă mai rămână aluat).
Aluatul pentru crustă se întinde până se obţine o grosime de aproximativ 2 milimetri, se taie cercuri de un diametru uşor mai mare decât gogoşelele. Pe fiecare gogoaşă se pune câte un disc de crustă.
Tava se pune în cuptorul preîncălzit, la 220 de grade Celsius, timp de 15 minute. După 15 minute, temperatura se reglează la 180 de grade Celsius şi se continuă coacerea timp de aproximativ 5 minute.
Din restul de aluat se formează, tot pe hârtie de copt, un disc de aproximativ 20 de centimetri, care se coace 15 - 20 de minute în acelaşi mod ca gogoşile (acest aluat se poate înlocui cu unul din foietaj sau nisipos, după preferinţă).
Se prepară spuma de ciocolată: pe baie de aburi (un bol de sticlă se pune pe o oală cu apă şi se aduce la fierbere) se topesc ciocolata şi untul. Se ia de pe foc, se adaugă gălbenuşurile, se amestecă bine. Albuşurile se bat spumă tare cu zahărul. Smântâna se bate cu telul pentru a obţine frişcă. În amestecul de ciocolată se încorporează treptat albuşurile, apoi frişca. Se lasă la frigider 3 ore.
Montarea prăjiturii: Gogoşile se umplu cu crema din ciocolată, se aşază în cerc pe discul de aluat în prealabil uns cu puţin cremă. Mijlocul prăjiturii se lasă liber şi se umple cu spuma de ciocolată. Se pudrează totul cu zahăr.