Cel mai mare număr prim cunoscut până în prezent, care are 17.425.170 de cifre, a fost descoperit de matematicianul american Curtis Cooper, informează huffingtonpost.com.
Noul număr prim a doborât astfel precedentul record, deţinut de un număr descoperit în 2008, care avea 12.978.189 de cifre.
Noul număr prim - 2 la puterea 57.885.161 minus 1 - a fost descoperit de matematicianul Curtis Cooper, de la University of Central Missouri, cu ajutorul unei reţele uriaşe de voluntari, pasionaţi de computere şi de descoperirea numerelor prime. Reţeaua lor este asemănătoare reţelei folosite de proiectul SETI, care descarcă şi analizează datele trimise de telescoapele radio, în căutarea unor eventuale mesaje transmise în spaţiu de civilizaţiile extraterestre.
Noua reţea, denumită Great Internet Mersenne Prime Search (GIMPS), include 360.000 de procesoare, care operează 150 de trilioane de calcule pe secundă.
Acesta este cel de-al treilea număr prim descoperit de matematicianul Curtis Cooper.
Acest număr este cel de-al 48-lea dintr-o clasă rară de numere prime, denumite "Mersenne Primes". Numerele prime din categoria Mersenne sunt de forma 2 la puterea unui număr prim minus 1. De când au fost descrise pentru prima dată de călugărul francez Marin Mersenne, în urmă cu 350 de ani, doar 48 de astfel de numere au fost descoperite.
Un număr prim este un număr natural care are doar doi divizori: numărul 1 şi el însuşi. Cel mai mic număr prim este 2. În afară de 2, toate numerele prime sunt numere impare.