Zeci de milioane de persoane ar putea fi salvate de la inundaţii sau secetă până în 2050 dacă emisiile de gaze cu efect de seră (GES), care se află la originea schimbării climatice, vor începe să scadă începând din 2016, anunţă duminică un studiu.
Obiectivul comunităţii internaţionale este de a opri creşterea temperaturii la 2 grade Celsius în raport cu nivelul preindustrial.
Dar, potrivit studiului, realizat de către cercetători britanici şi germani şi publicat în revista Nature Climate Change, diferenţa poate fi făcută de ritmul în care se va ajunge la atingerea acestui obiectiv până la sfârşitul secolului.
"Reducerea emisiilor GES nu va evita impactul asupra schimbării climatice", deoarece gazele emise deja stagnează în atmosferă, precizează autorii. Conform studiului, o acţiune puternică şi rapidă "va permite câştigarea timpului pentru a construi locuinţe, pentru a pune pe picioare un sistem de transporturi şi o agricultură mai rezistentă".
De exemplu, dacă emisiile GES încep să scadă începând din 2016 cu un ritm de 5% pe an, între 39 şi 68 de milioane de persoane vor fi ferite de secetă şi între 100 şi 161 de milioane de persoane vor fi salvate de inundaţii până în 2050, precizează pentru AFP unul dintre coautori, climatologul Nigel Arnell de la Universitatea din Reading, din Marea Britanie.
Fără reducerea GES, temperaturile ar putea creşte de la 4 până la 5,5 grade Celsius până în 2100, potrivit studiului.
Scenariul scăderii emisiilor GES începând din 2016 este teoretic şi se bazează pe un eventual acord al comunităţii internaţionale la care se va ajunge în 2015 şi care va intra în vigoare în 2020.