joi, 10 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 6 (5213)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Tulburările somnului, o problemă pentru viitoarele misiuni spaţiale spre Marte

Dereglările ciclului somnului ar putea să pună probleme serioase astronauţilor care vor călători într-o bună zi spre Marte, potrivit studiilor realizate în cadrul unei misiuni marţiene simulate, ce a avut o durată de 520 de zile şi a fost organizată în Rusia, informează AFP.

Şase voluntari - trei ruşi, doi europeni şi un chinez - au participat la această misiune simulată, denumită "Mars500", realizată între 2010 şi 2011, în colaborare cu Agenţia Spaţială Europeană (ESA).

În timpul acestui experiment de 520 de zile, oamenii de ştiinţă au studiat efectele psihologice şi fiziologice pe care le au călătoriile îndelungate în spaţiu, cu ajutorul unor instrumente care înregistrau şi măsurau mişcările voluntarilor, perioadele de somn şi starea de veghe, capacitatea lor de concentrare, nivelul de oboseală, stresul şi tensiunile cu ceilalţi membri ai "echipajului".

Experimentul a fost astfel conceput pentru a simula un zbor spre Marte de 250 de zile, un sejur pe planeta roşie de 30 de zile şi călătoria de întoarcere spre Terra de 240 de zile.

"Este primul studiu efectuat pentru a înţelege mai bine rolul-cheie jucat de ciclurile somnului şi stării de veghe în timpul misiunilor spaţiale îndelungate", a precizat David Dinges, profesor de psihiatrie la Facultatea de medicină de la Universitatea Pennsylvania.

El este principalul autor al acestui studiu publicat în cel mai recent număr lansat de Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Analiza datelor obţinute a dezvăluit faptul că membrii echipajului misiunii Mars500 au devenit tot mai sedentari pe parcursul misiunii, un aspect reliefat prin creşterea timpului destinat somnului şi perioadelor de odihnă.

Voluntarii au suferit cel puţin o tulburare a somnului, a capacităţii de concentrare şi o dereglare a ciclului somn/ stare de veghe, fapt care i-a făcut pe cercetători să se gândească la o slabă sincronizare a ritmului circadian - un ciclu natural de 24 de ore.

"Analizate în ansamblu, aceste măsurători arată necesitatea de a menţine artificial pe durata unei misiuni spaţiale îndelungate un ritm circadian natural, aşa cum este el cunoscut pe Terra, pentru a asigura o cantitate şi o calitate a somnului, care permite o activitate optimă, după trezirea astronauţilor", a explicat profesorul Mathias Basner, de la Universitatea Pennsylvania, coautor al studiului.

Potrivit aceluiaşi cercetător, pentru a menţine densitatea musculară a astronauţilor, care se reduce în condiţii de microgravitaţie, este nevoie de o expunere suficientă la lumină, o alimentaţie adaptată şi practicarea de exerciţii fizice.

Toate acestea vor fi indispensabile pentru a menţine sănătatea fizică şi mintală a viitorilor astronauţi pe parcursul întregii misiuni.

Până în prezent, cele mai îndelungate sejururi în spaţiu efectuate de astronauţi nu au depăşit şase luni şi au fost efectuate la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) şi la bordul fostei staţii orbitale ruseşti MIR.

Începând din 2015, doi astronauţi - un american şi un rus - vor petrece câte un an la bordul ISS, cu scopul de a studia efectele pe care le au sejururile prelungite în spaţiu asupra organismului uman.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tulburările somnului, o problemă pentru viitoarele misiuni spaţiale spre Marte.
 Vizualizări articol: 475 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tulburările somnului, o problemă pentru viitoarele misiuni spaţiale spre Marte0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei