Doi scriitori americani susţin, în noua lor carte, că oamenii pot pierde în greutate mâncând orice doresc, dar numai într-un anumit interval orar.
Teoria prezentată în carte susţine că putem pierde 4,5 kilograme într-o săptămână şi până la 10 kilograme în şase săptămâni, atât timp cât ne alegem un interval orar în care să mâncăm fără să-l depăşim: de la 9 dimineaţa la 5 seara sau de la 11 dimineaţa la 7 seara, scrie Daily Mail.
Potrivit lui David Zinczenko şi Peter Moore, autorii cărţii "Dieta de 8 ore: Uite cum dispar kilogramele fără să te uiţi la ce mănânci!", statul până târziu în fiecare zi şi mâncatul pe tot parcursul a 24 de ore sunt cei doi factori responsabili pentru statisticile alarmante ale bolnavilor de diabet şi de obezitate din Statele Unite.
"Corpurile noastre nu pot procesa mâncarea pe care o consumăm (în afara orelor recomandate), iar acele calorii ajung acolo unde n-ar trebui - în jurul burţii şi al fundului", arată un fragment din carte, publicat pe Today.com.
Explicaţia este dată de aceiaşi doi autori: "Apariţia luminii artificiale a dus şi la extinderea artificială a perioadei în care mâncăm. Ritmurile noastre circadiene sunt dotate cu un semn "stop" natural şi ne lovim de acest semn aproape în fiecare zi. Intervalul nostru extins distruge starea bună a sistemului digestiv şi intervine în hormonii şi enzimele care îl conduc."
O altă ipoteză prezentată în carte, aparţinându-i unui doctor de la Institutul Salk pentru Studii Biologice din California, spune că diabetul este cauzat de faptul că stăm noaptea până târziu şi că mâncăm la ore târzii.
Pentru a demonstra teoria, doctorul Satchidananda Panda a testat ipoteza pe şoareci de laborator.
Şoarecii au fost împărţiţi în două grupuri şi supuşi aceleiaşi diete cu nivel ridicat de calorii şi de grăsimi. Unui grup i s-a permis să mănânce orice, la orice oră din zi, în timp ce ceilalţi şoareci au putut mânca orice şi oricât au vrut, doar într-un interval de opt ore. Studiul s-a derulat pentru 100 de zile, iar cei care s-au îngrăşat au fost şoarecii care au mâncat toată ziua.
"Simpla limitare la opt ore a consumului alimentar îţi oferă toate beneficiile - fără să fie nevoie să îţi faci griji privind mâncarea.", explică doctorul Panda.
"În cei mai simpli termeni, Dieta de opt Ore este o modalitate de a extinde perioada dintre ultima gustare (n.r. din ziua precedentă) şi micul dejun, oferindu-i corpului posibilitatea de a arde depozitările de grăsime pentru energie de care are nevoie. Şi le arde într-adevăr", se mai explică în carte.
Conform cercetării doctorului Panda, restricţionarea perioadei de timp în care mănânci face ca organismul tău să ardă mai multe calorii pe timpul zilei - deci cu cât mănânci mai mult, cu atât metabolismul tău devine mai leneş.