Prăjitura cu brânză, caramel şi fructul pasiunii este un desert exotic, parfumat, care invită la o călătorie gastronomică.
Număr de porţii: 4
Ingrediente (pentru o formă de tartă de aproximativ 22 de centimetri)
Pentru crusta de aluat:
250 de grame de biscuiţi digestivi
80 de grame de unt
30 de grame de ghimbir confiat
2 centimetri de ghimbir proaspăt
coaja de la 3 lămâi verzi
Pentru umplutură:
400 de grame de cremă de brânză (de tip Philadelphia sau similar)
50 de grame de zahăr
2 ouă
zeama de la 2 lămâi verzi
Pentru sosul caramel:
2 fructe ale pasiunii (se poate înlocui cu 2 fructe de kiwi)
zeama de la două lămâi
100 de grame de zahăr
2 linguri de lapte integral
Mod de preparare:
Pentru crustă, se zdrobesc biscuiţii cu ajutorul unui mixer sau al unui făcăleţ. Se adaugă untul topit, ghimbirul confiat tăiat cubuleţe, ghimbirul proaspăt ras şi coaja de lămâie verde. Se amestecă bine.
Forma de tartă se căptuşeşte cu hârtie de copt, se pune aluatul şi se întinde cu ajutorul degetelor pe fund şi pe pereţii tăvii.
Cuptorul se încinge la 180°C. Aluatul de tartă se coace 5 minute, apoi se lasă la răcit.
Brânza se bate spumă, se adaugă zahărul, zeama de lămâie, ouăle. Compoziţia se bate foarte bine şi se toarnă peste aluatul copt. Tava se acoperă cu o folie de aluminiu şi se coace 30 de minute la o temperatură de 150°C. Tarta se scoate din cuptor (nu va arăta foarte închegată), se scoate din tavă cu ajutorul unui cuţit. Se lasă la frigider cel puţin 12 ore.
Pentru caramel: se scoate pulpa fructelor. Zahărul se topeşte pe foc mic, până capătă o culoare galben brun. Se ia de pe foc, se adaugă pulpa fructelor, zeama de lămâie şi se amestecă energic pentru a se obţine un caramel omogen. Se adaugă laptele integral, continuând amestecarea. Se pune din nou pe foc mic, 2 - 3 minute, apoi se lasă la răcit.
În momentul servirii se acoperă feliile de tartă cu caramel.