Tocana de creveţi cu cuişoare este un preparat foarte aromat, de origine orientală, foarte potrivit pentru serile reci de toamnă, în compania unui vin alb bun.
Număr de porţii: 4
Ingrediente:
600 de grame de creveţi curăţaţi
3 morcovi mici
2 roşii
1 ceapă mare
2 căţei de usturoi
4 fire de pătrunjel verde
2 foi de dafin
1 lingură de făină
3 linguri de ulei de măsline
3 cuişoare
sare, piper
Mod de preparare:
Roşiile se curăţă de pieliţă şi de seminţe şi se taie pulpa în cubuleţe. Ceapa se curăţă şi se taie fin. Morcovii se curăţă şi se taie rondele. Usturoiul se curăţă şi se zdrobeşte. Pătrunjelul se spală şi se toacă fin.
Se încălzesc două linguri de ulei într-o tigaie, se călesc ceapa şi morcovul, timp de cinci minute. Se adaugă usturoiul, apoi roşiile, sare şi piper după gust. Se lasă pe foc timp de 10 minute.
Se încălzeşte cuptorul.
Tot pe foc, amestecul de legume se pudrează cu făină şi se combină cu creveţii, apoi se adaugă 250 de mililitri de apă şi se lasă să dea în clocot. Se ia de pe foc.
Se adaugă pătrunjelul, dafinul şi cuişoarele.
Tocana se pune într-un vas de lut, se acoperă cu restul de ulei şi se dă la cuptor timp de 25 de minute.
Se serveşte fierbinte, în vasul în care s-a gătit la cuptor.