Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
miercuri, 24 oct 2012 - Anul XVII, nr. 249 (5154)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Facebook, un prieten fals în cazul unei despărţiri amoroase

Menţinerea unei relaţii de prietenie pe Facebook cu fostul partener de cuplu blochează procesul de vindecare emoţională şi de dezvoltare personală, informează lefigaro.fr.

Din cauza faptului că despărţirile amoroase sunt întotdeauna dificile, anumite persoane simt nevoia să rămână în contact cu fostul lor partener de cuplu, cel puţin pentru o scurtă perioadă. Graţie Facebook, acest lucru devine posibil pe scară tot mai largă, întrucât detaliile despre viaţa intimă a unei persoane sunt expuse în mod public pe această reţea de socializare.

Potrivit unui studiu realizat de psihologul Tara C. Marshall, publicat în revista Cyberpsychology, Behavior, Networking, reţeaua Facebook, facilitând contactul cu fostul partener de viaţă, îi împiedică pe oameni să meargă mai departe în vieţile lor, după o despărţire.

Pentru a ajunge la această concluzie, echipa coordonată de Tara C. Marshall a intervievat 464 de participanţi, în majoritate femei tinere americane aflate la vârsta la care intrau la facultate. Fiecare dintre ele a vorbit despre despărţirea sa amoroasă dureroasă (marcată de ură, frustrare, tristeţe) de o persoană care avea un cont pe Facebook şi le-a precizat cercetătorilor frecvenţa cu care consultă pagina de Facebook şi lista de prieteni a fostului lor partener.

Potrivit studiului, 57% dintre participanţi au spus că au rămas "prieteni" cu foştii lor parteneri, iar cei mai mulţi dintre respondenţi (90%) spun că au încă acces la pagina personală a fostului partener (care include fotografii, comentarii, etc.). Pentru cei care nu au rămas "prieteni" cu fostul partener, 86% dintre ei puteau să vizualizeze în continuare fotografia de profil a acestuia, iar 72% puteau să îi vadă lista de prieteni.

Este dificil, în aceste circumstanţe, pentru o persoană să îşi continue viaţa, mai ales dacă fostul partener de cuplu îşi prezintă cu mândrie pe Facebook noua cucerire.

Studiul demonstrează într-adevăr că prietenia pe Facebook cu un fost partener de viaţă este "asociată cu un sentiment de tristeţe, de emoţii negative, cu dorinţă sexuală şi cu anumite aşteptări de la fostul partener, ca şi cu o slabă dezvoltare personală", afirmă autorii studiului.

"Vindecarea după destrămarea unei relaţii implică pe de-o parte renunţarea la eventualele resentimente şi detaşarea de celălalt, şi, pe de altă parte construirea unei noi relaţii care va face posibilă dezvoltarea personală", a explicat Tara C. Marshall. "Pentru a reuşi acest lucru, evitarea contactului, cel puţin pentru o vreme, este cel mai bun medicament posibil pentru o inimă rănită".

Această constatare nu îl surprinde pe Michael Stora, psiholog şi expert în universul tehnologiei digitale, în opinia căruia folosirea reţelei Facebook nu evită durerile cauzate de dezamăgirile din dragoste. "Păstrarea legăturii îndelungate pe Facebook face ca acţiunea binefăcătoare a «doliului» să devină mai dificilă în timp, întrucât acea persoană va rămâne tiranizată de imaginea şi amintirea celuilalt".

Persoanele care suferă prea mult din dragoste se gândesc să îl şteargă definitiv pe fostul lor partener din lista lor de prieteni de pe Facebook. Tara Marshall îi avertizează însă pe utilizatori contra acestui reflex: "Un fost partener cu care nu mai avem absolut nici un contact poate, paradoxal, să îşi păstreze un anumit mister care riscă să îl facă seducător. Astfel, păstrând un fost iubit în lista de prieteni de pe Facebook ar putea ajuta în realitate anumite persoane, în loc să le saboteze procesul de vindecare".

Michael Stora consideră că "nu trebuie să diabolizăm reţelele de socializare, care mai mult amplifică durerea resimţită decât o provoacă. Nu prin ştergerea unui profil din listă ne vom vindeca instantaneu. Dintr-un anumit punct de vedere, păstrarea fostului partener în lista de prieteni virtuali ar putea fi un semn de bună sănătate emoţională".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Facebook, un prieten fals în cazul unei despărţiri amoroase.
 Vizualizări articol: 577 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Facebook, un prieten fals în cazul unei despărţiri amoroase0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei