Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 11 aug 2012 - Anul XVII, nr. 186 (5091)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Un algoritm ce permite identificarea sursei pentru orice tip de informaţie, descoperit de cercetători

Un cercetător portughez de la Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) a pus la punct un sistem matematic ce permite identificarea sursei pentru orice tip de informaţie care circulă pe internet, dar şi originea epidemiilor şi chiar a atentatelor, au anunţat vineri reprezentanţii instituţiei.

Cercetătorul Petro Pinto, care lucrează la Laboratorul de comunicaţii audiovizuale din cadrul EPFL, a pus la punct un sistem "care ar putea să se dovedească un aliat preţios" pentru aceia care efectuează anchete criminale sau care caută originea unei informaţii apărute pe internet, informează AFP.

"Graţie metodei noastre, reuşim să ajungem la sursa oricărui tip de informaţii care circulă într-o reţea şi putem să facem acest lucru monitorizând un număr restrâns de membri", a explicat Pedro Pinto.

Pentru a-şi exemplifica reuşita, savantul portughez a spus că a reuşit să îl depisteze pe autorul unui zvon care circula între 500 de membri ai unei aceleiaşi reţele, observând mesajele schimbate doar între 15 şi 20 de persoane.

"Algoritmul nostru este capabil să refacă în sens invers drumul parcurs de informaţie şi să urce până la sursă", a precizat Pinto.

Cercetătorul portughez şi-a testat sistemul şi pentru a găsi originea unei maladii infecţioase în Africa de Sud. "Prin modelarea informatică a reţelelor de circulare a apei, a râurilor şi a transporturilor umane, am putut să găsim locul unde au fost declarate primele cazuri", a explicat Pedro Pinto.

Cercetătorul şi-a testat sistemul şi pe comunicaţiile telefonice asociate cu pregătirea atentatelor din 11 septembrie 2011. "Reconstruind reţeaua acestor terorişti doar pe baza informaţiilor apărute în presă, sistemul nostru ne-a oferit trei suspecţi potenţiali, dintre care unul era chiar liderul dovedit al acelor atacuri, potrivit anchetei oficiale".

Detaliile despre acest algoritm special au fost publicate vineri în revista Physical Review Letters.

Pedro Pinto a lucrat la algoritmul său sub coordonarea a doi profesori elveţieni de la EPFL: Patrick Thyran şi Martin Vetterli.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un algoritm ce permite identificarea sursei pentru orice tip de informaţie, descoperit de cercetători.
 Vizualizări articol: 834 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Un algoritm ce permite identificarea sursei pentru orice tip de informaţie, descoperit de cercetători5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei