Morpheus, prototipul unui mic modul spaţial produs de NASA pentru a coborî pe Lună şi pe alte planete, a luat foc, joi, în timpul zborului de testare şi s-a prăbuşit cuprins de flăcări, fără a face răniţi la sol, la scurt timp de la decolare, au anunţat reprezentanţii agenţiei spaţiale americane.
"Vehiculul produs în cadrul proiectului Morpheus a decolat cu bine, dar apoi a suferit o avarie la o componentă informatică, iar acest fapt l-a împiedicat să se stabilizeze în aer", au explicat reprezentanţii NASA într-un comunicat, informează AFP.
Prăbuşindu-se pe sol, modulul Morpheus a luat foc şi a explodat, dar incendiul a fost repede stăpânit de pompierii de la Centrul Spaţial Kennedy din Florida, unde s-a produs accidentul.
"Inginerii noştri studiază acum datele obţinute în timpul testului", afirmă agenţia spaţială americană, potrivit căreia "eşecuri precum acesta sunt prevăzute încă dinainte de organizarea testelor şi ele fac parte din procesul necesar pentru dezvoltarea unui vehicul complex care urmează să zboare în spaţiu".
"Ceea ce vom afla din aceste teste ne va permite să construim cel mai bun sistem posibil în viitor", se afirmă în acelaşi comunicat emis de NASA.
Morpheus este un mic vehicul spaţial, conceput pentru a transporta până la 500 de kilograme de materiale pe Lună, a anunţat NASA.
Potrivit Reuters, proiectul Morpheus reprezintă un parteneriat între NASA şi compania privată Armadillo Aerospace, care doreşte să construiască vehicule suborbitale reutilizabile, capabile să decoleze şi să aterizeze vertical.
NASA, care a cheltuit aproximativ 7 milioane de dolari pe acest proiect în ultimii doi ani şi jumătate, este extrem de interesată de dezvoltarea unor tehnologii care să permită trimiterea de vehicule de tip cargo pe Lună şi alte misiuni spaţiale viitoare care vor trece dincolo de orbita terestră.
Accidentul produs la baza din apropiere de Cape Canaveral a avut loc în condiţiile în care săptămâna începuse extrem de promiţător pentru NASA, odată cu coborârea reuşită a robotului Curiosity pe Marte, o misiune descrisă de specialiştii agenţiei spaţiale americane drept "un miracol al ingineriei".