Cea mai bună mâncare se prepară din alimente proaspete. Dar pentru a mânca alimente proaspete nu este suficient să le cumpăraţi de pe plan local - ci să ştiţi să le păstraţi după ce le aduceţi acasă, potrivit huffingtonpost.com.
Cei mai mulţi dintre noi risipim mai multă mâncare decât vrem să recunoaştem. De exemplu, populaţia din Statele Unite ale Americii risipeşte zilnic suficientă mâncare pentru a umple un stadion cu o capacitate de 90.000 de locuri.
Strategii pentru menţinerea alimentelor proaspete, dar şi pentru limitarea risipei şi sporirea gustului acestora:
- Nu toate fructele trebuie ţinute la frigider
De cele mai multe ori este bine să păstraţi fructele şi legumele la frigider. Totuşi, pentru a fi păstrate în condiţii optime, fructele tropicale precum bananele, kiwi şi mango trebuie ţinute în camere răcoroase.
- Fructele de pădure şi oţetul
Clătiţi fructele de pădure cu apă şi puţin oţet înainte de a le depozita în frigider. Nu adăugaţi însă prea mult oţet dacă nu vreţi să aveţi o surpriză neplăcută atunci când vine vremea să le mâncaţi.
- Cumpăraţi alimente produse local
Este evident că alimentele produse local sunt mai proaspete decât fructele şi legumele care au ajuns în supermarket după ce au fost transportate pe distanţe lungi.
- Depozitaţi carnea şi peştele pe raftul cel mai apropiat de congelator
Vreţi să menţineţi cât mai mult posibil prospeţimea cărnii şi peştelui fără a le îngheţa? Depozitaţi carnea şi peştele pe raftul cel mai apropiat de congelator - unde este cel mai rece loc din frigider - pentru a le menţine proaspete.
- Nu sufocaţi produsele
Nu lăsaţi fructele şi legumele în caserole sau pungi închise. Fructele şi legumele trebuie să respire pentru a-şi putea păstra prospeţimea, deci asiguraţi-vă că nu aţi strâns prea tare punga şi nu aţi închis ermetic caserola în care sunt depozitate.
- Brânza
Păstrarea diferitelor tipuri de brânză poate fi dificilă, dar există o regulă simplă pentru a menţine acest produs proaspăt. Cu cât brânza este mai umedă, cu atât va atrage mai mult mucegai. Brânza uscată, precum parmezanul, poate fi păstrată mai mult timp, în timp ce brânza de vaci şi mozzarella trebuie consumate mai repede după ce au fost depozitate în frigider.
- Menţinerea nivelului optim de umiditate
Trebuie să menţineţi un nivel optim de umiditate pentru fructe, legume, carne şi brânză, dar în special pentru salata verde. Una dintre tehnicile care au dat rezultate pozitive presupune clătirea salatei şi învelirea acesteia într-un prosop de hârtie, fiind apoi introdusă într-o pungă de plastic şi depozitată în frigider.
- Revitalizarea legumelor
Când legumele dumneavoastră şi-au pierdut luciul, încercaţi să le puneţi pentru câteva minute într-un vas cu apă şi gheaţă.
- Nu depozitaţi cartofii în frigider
Depozitaţi cartofii într-un loc uscat şi rece.
- Ierburile aromate pot fi depozitate în frigider
Puteţi păstra proaspete aceste preţioase ierburi depozitându-le în frigider. Puneţi-le în pungi care se închid cu fermoar şi le puteţi păstra în frigider chiar şi peste o lună.
- Folosiţi sucul de lămâie şi cel de lămâie verde pentru împrospătare
Avocado şi merele sunt faimoase pentru faptul că pulpa lor se oxidează. Adăugaţi puţin suc de lămâie sau de lămâie verde peste pulpa fructului de avocado şi a mărului pentru a le menţine proaspete.
- Îmbăiaţi cartofii tăiaţi
Pentru a menţine prospeţimea cartofilor tăiaţi, puneţi-i imediat în apă pentru a preveni oxidarea. Astfel veţi avea cartofi proaspeţi chiar până când îi gătiţi sau îi folosiţi la salată.