Un preparat specific mediteranean, plăcinta cu spanac, ricotta şi ouă se poate servi caldă sau rece, ca fel principal sau ca aperitiv.
Număr de porţii: 6
Ingrediente
300 de grame făina
700 de grame spanac fiert
500 de grame brânză ricotta sau de vaci mai grasă
8 ouă fierte
1 ou crud
o felie groasă de pâine
200 de grame caşcaval sau brânză mai tare rasă
30 mililitri lapte
5 linguri de ulei de măsline
sare
piper
nucşoară
seminţe de susan
Mod de preparare:
Se frământă un aluat din făină, 3 linguri de ulei, 4 linguri apă şi sare. Se lasă 40 de minute deoparte, acoperit cu un prosop.
Spanacul se scurge de apă, se amestecă cu miezul de pâine înmuiat în lapte şi stors, oul crud, brânză, sare, nucşoară şi piper.
Jumătate din aluat se întinde, se aşază într-o tavă rotundă căptuşită cu hârtie de copt, se pune compoziţia de spanac, în care se pun ouăle fierte întregi, curăţate de coajă. Restul de aluat se întinde şi se pune peste plăcintă. Se unge cu ulei şi se presară cu seminţe de susan.
Se coace circa o oră în cuptor, la foc potrivit.