România se aliniază curentelor internaţionale privind cele mai inovative soluţii tehnologice. Una dintre acestea, Eyeliner, metoda care a făcut posibilă apariţia rapper-ului decedat Tupac la festivalul de la Coachella, este disponibilă şi în România, încă din 2008.
Lumea a fost luată prin surprindere acum o lună, atunci când Tupac, decedat în urmă cu 15 ani, şi-a salutat fanii la concertul din Statele Unite şi "a interpretat" două melodii celebre, una alături de prietenul lui, în viaţă, Snoop Dogg. Dar tehnologia care a făcut posibilă minunea din SUA este de ceva timp disponibilă şi la noi.
Românii puteau chiar să ajungă celebri prin mediatizarea tehnologiei încă din urmă cu doi ani. Atunci, la moartea poetului Adrian Păunescu, celor care dispun de aceasta tehnologie li s-a cerut să-l recreeze pe acesta, printr-o hologramă, pentru propriile funeralii, unde ar fi putut "recita" din poeziile lui. Cerinţa a fost însă refuzată, pentru că o astfel de proiecţie necesită trei săptămâni să fie realizată.
"Casper, fantoma prietenoasă" nu mai este doar un personaj de desen animat ci devine "realitate" atunci când încape pe mâinile "magicianului" care face posibilă crearea de holograme, Alexandru Roibu, a cărui companie îşi are sediul în Calea Rahovei.
Specializat pe proiecţii video din 2003, el şi-a înfiinţat propria companie în 2007, unde lucrează alături de soţia lui, Adriana, pentru a reda fiecăruia realitatea pe care şi-o doreşte. "Din 2008, această tehnologie există şi la noi. Marile companii din România apelează la ajutorul nostru pentru a-şi face evenimentele atractive, pentru a le da o nuanţă sofisticată, dar în acelaşi timp hologramele să fie şi folositoare".
Deocamdată, majoritatea celor care apelează la această tehnologie de vârf sunt marile companii din România. Costurile sunt destul de piperate pentru a avea parte de o hologramă personală. După cum a precizat şi Roibu, "mulţi oameni se interesează de aşa ceva pentru petreceri, în scop personal, dar când aud cât trebuie să plătească, se răzgândesc subit".
El a explicat cum crede că hologramele ar putea fi folosite mai des în România. "Noi avem tehnologia, dar ca ea să se dezvolte trebuie să existe idei din partea oamenilor care se ocupă de evenimente, de show-biz, de orice care poate beneficia de acest spectacol. Cu cât va fi la o scară mai largă, cu atât va deveni mai accesibilă ca preţ", spune Roibu.
Compania lui este singurul dealer autorizat din Europa de Est al firmei care "l-a reînviat" la festivalul de la Coachela pe celebrul rapper Tupac.
Unul dintre evenimentele cele mai importante la care a lucrat a fost conferinţa, în 50 de ţări simultan, a CEO-ului Randstad. Cu ajutorul Eyeliner, Ben Noteboom "a fost prezent" şi în Polonia datorită firmei româneşti.
Dar cum tehnologia evoluează rapid şi devine tot mai accesibilă, există posibilitatea să nu treacă mult timp până când hologramele vor fi o prezenţă constantă în vieţile noastre.