Folosirea excesivă a reţelei Facebook, o activitate caracterizată în multe cazuri prin liste uriaşe de "prieteni" şi prin actualizări frecvente ale statusului zilnic, a fost asociată cu apariţia unor elemente negative de personalitate, precum narcisismul toxic, relatează hollywoodreporter.com.
Potrivit unui nou studiu realizat pe un eşantion reprezentativ de utilizatori ai reţelei de socializare Facebook, o activitate intensă desfăşurată de useri pe acest site a fost asociată nu doar cu apariţia narcisismului, ci şi cu apariţia unor elemente "toxice" ale acestei trăsături de personalitate.
Studiul, publicat în revista Personality and Individual Differences, a comparat activitatea de pe Facebook cu scorurile obţinute la un test de personalitate privind nivelul de trăsături narcisiste.
Persoanele care au obţinut cele mai mari scoruri la acest test aveau în acelaşi timp mai mulţi "prieteni", postau mai multe poze cu ele însele şi îşi schimbau mult mai des statusurile zilnice pe Facebook.
Acelaşi studiu a evidenţiat faptul că persoanele etichetate drept narcisiste au tendinţa de a răspunde în mod agresiv acelor comentarii ironice făcute de ceilalţi utilizatori de Facebook la adresa lor şi de a-şi schimba mult mai des fotografia principală din contul lor de Facebook.
Cu toate că narcisismul poate fi "sănătos" în anumite doze, atunci când această trăsătură de personalitate se regăseşte la o persoană într-o "doză" prea mare - caracterizată prin comportament egoist, aroganţă, lipsa empatiei şi sentimentul că totul i se cuvine - narcisismul poate să devină perturbator din punct de vedere social pentru indivizi şi pentru relaţiile acestora.
Deşi în trecut şi alte studii au asociat comportamentul narcisist cu utilizarea excesivă a reţelelor de socializare, acest studiu este unul dintre primele din lume care au evidenţiat o legătură directă între numărul mare de prieteni pe Facebook şi prezenţa unor elemente "toxice" ale narcisismului în personalităţile utilizatorilor participanţi.
Cercetătorii de la Universitatea Western Illinois au analizat activitatea de pe Facebook desfăşurată de 294 de persoane, cu vârstele cuprinse în intervalul 18-65 de ani, şi au măsurat două elemente "social perturbatoare" ale narcisismului - exhibiţionismul grandios şi sentimentul că totul i se cuvine/ dorinţa de a-i exploata pe ceilalţi.
Primul element se referă la "tendinţa de a fi absorbit de propria persoană, vanitate, sentimentul de superioritate şi tendinţele exhibiţioniste", iar persoanele care au obţinut scoruri mari în acest sens simt nevoia de a se afla permanent în centrul atenţiei. Aceste persoane spun adeseori lucruri şocante şi se prezintă în ipostaze indecente, întrucât nu suportă ideea de a fi ignorate sau de a rata şansa de a se autopromova. Potrivit noului studiu, persoanele cu cele mai mari scoruri aveau cei mai mulţi "prieteni" pe Facebook, în unele cazuri numărul acestora depăşind 800 de persoane.
Al doilea element include aspecte precum "sentimentul că totul i se cuvine şi dorinţa de a-i manipula pe ceilalţi şi de a obţine avantaje de la ceilalţi".
Persoanele care au obţinut scoruri ridicate la ambele elemente sunt mai dispuse, totodată, să accepte cererile de prietenie expediate de utilizatori necunoscuţi şi să ceară de multe ori ajutor din partea "prietenilor" din listele lor, însă sunt dispuse de mai puţine ori să ofere ajutor celorlalţi.