Şoarecii, consideraţi animale inteligente, sunt la fel de eficienţi ca oamenii atunci când trebuie să se folosească de o serie de informaţii provenind din diverse surse senzoriale cu scopul de a lua cea mai bună decizie, potrivit unui studiu publicat în Statele Unite, informează AFP.
"Statistic, existenţa unei combinaţii optime de stimuli multipli senzoriali, atât vizuali, cât şi auditivi, (care permit luarea unei decizii) a fost demonstrată la om, dar foarte mulţi neurologi erau până acum sceptici atunci când venea vorba de a şti dacă acelaşi mecanism exista şi la alte specii", a declarat Anne Churchland, profesor de ştiinţe neuronale la laboratorul Cold Spring Harbor din New York.
"Acest studiu reprezintă prima demonstraţie a faptului că acest mecanism este similar şi la rozătoare", a adăugat Churchland, coordonatoarea studiului, publicat în Journal of Neuroscience.
În opinia ei, descoperirea este "emoţionantă", întrucât ea lasă de înţeles că aceleaşi circuite neurologice, apărute în urma evoluţiei speciilor, sunt responsabile pentru acest comportament similar la oameni şi la rozătoare.
"Observând acest comportament la rozătoare, putem să îi explorăm rădăcinile în celulele nervoase, fapt care nu este posibil la oameni", a precizat aceeaşi cercetătoare.
Rezultatele acestui studiu vor permite elaborarea unui model de studiu capabil să crească nivelul de înţelegere a procesului multisenzorial al creierului, ale cărui disfuncţii par să joace un rol important în diversele forme ale autismului.
Cercetătorii americani au testat integrarea semnalelor multisenzoriale la oameni şi la şoareci, concepând o serie de sarcini, prin care se evaluează felul în care subiecţii iau decizii atunci când sunt supuşi unor stimuli vizuali şi auditivi, separat şi în tandem, în situaţii stresante.