O carte pentru copii scrisă de James Joyce a fost publicată pentru prima dată, de o editură din Dublin, dar fundaţia care deţine drepturile asupra operei scriitorului spune că nu şi-a dat acordul pentru lansarea pe piaţă a volumului, informează bbc.co.uk.
Povestea "The Cats of Copenhagen" a fost redactată într-o scrisoare adresată de Joyce unui nepot al său, în 1936, fiind "sora geamănă" a poveştii deja publicate "The Cat and the Devil".
Povestea vorbeşte despre o Copenhagă unde lucrurile nu sunt ceea ce par a fi.
Scrisoarea în care apare această poveste a fost donată Zurich James Joyce Foundation de Hans Jahnke, fratele vitreg al nepotului scriitorului, Stephen James Joyce.
Fundaţia a transmis într-un comunicat că a fost abordată de numeroşi oameni de ştiinţă "serioşi" pentru a pune la dispoziţia acestora documentele pe care le deţine, dar că nu a fost niciodată contactată de editura din Dublin. Fundaţia informează că nu ştia de publicarea acestui volum, pentru care s-a folosit o copie a scrisorii scriitorului, că nu şi-a dat acordul pentru publicare şi că se disociază de acest eveniment.
De cealaltă parte, publisherul Ithys Press spune că operele lui Joyce au intrat deja în domeniul public, la 1 ianuarie 2012.
"Publicarea unui volum precum "The Cats of Copenhagen" este legală şi validă şi orice încercare de a bloca răspândirea liberă a acesteia este ilegală şi imorală", au mai spus reprezentanţii editurii.
Editura mai spune că acest volum nu constituie o "aventură comercială", ci un tribut adus unui James Joyce diferit - familist şi bunic ce ştie să spună poveşti frumoase.
Fundaţia a declarat, însă, pentru publicaţia The Guardian că, deşi operele deja publicate ale lui Joyce au intrat în domeniul public, în Europa, la 1 ianuarie, nu este clar dacă lucrările nepublicate au acelaşi regim.
Volumul "The Cats of Copenhagen" a fost publicat în ediţie limitată de 200 de copii ilustrate, cu un preţ de la 300 la 1.200 de euro.
Scriitorul irlandez James Augustine Aloysius Joyce (2 februarie 1882 - 13 ianuarie 1941) este considerat unul dintre cei mai importanți autori ai secolului al XX-lea. Este celebru mai ales pentru romanele "Portretul artistului în tinerețe" (1916), "Ulise" (1922) şi "Veghea lui Finnegan" (1939), dar şi pentru nuvele, precum "Oameni din Dublin".