Site-ul healthyandbeloved.com vă propune o incursiune printre cuvinte şi acţiuni pentru a afla un răspuns la întrebările referitoare la romantism
Întrebarea „ce este romantismul?” pare destul de simplă, însă este destul de greu să găsim un răspuns potrivit sau corect. Dicţionarul defineşte romantismul drept „o înclinare spre visare, spre melancolie” - numai că această explicaţie nu este suficientă, întrucât oamenii sunt mai complicaţi şi mai profunzi decât atât. Ce să fie romantismul? Are oare legătură cu dragostea? Înseamnă apropiere fizică şi emoţională, intimitate şi timp petrecut cu persoana iubită? Ei bine, se pare că înseamnă mult mai mult. Dacă ar fi să ne luăm după psihologi şi specialişti în terapie de cuplu, romantismul este însăşi esenţa vieţii de cuplu, este elementul fără de care nimeni nu poate avea o viaţă amoroasă.
Se poate spune că romantismul este adevărata identitate a unei iubiri. Este acel „ceva” care scoate la iveală adevărata personalitate a unui om, ajutându-l să fie mai bun ca iubit, soţ sau partener. Romantismul este o sărbătorire a vieţii pe care două persoane o trăiesc formând un cuplu, izvorând în mod natural din inimile care se iubesc. Romantismul arată fiecărui partener cine este şi ce rol joacă într-o relaţie. Nu este o responsabilitate, dar „are grijă” ca fiecare partener să îşi amintească mereu care îi sunt responsabilităţile faţă de celălalt şi faţă de iubire. Altfel spus, romantismul este modalitatea pe care doi îndrăgostiţi o au la dispoziţie pentru a-şi exprima recunoştinţa faţă de norocoasa coincidenţă care i-a adus împreună.
În ciuda acestor definiţii şi explicaţii minunate, într-o lume atât de aglomerată şi de ocupată, unde acţiunile sunt acaparate de muncă şi rutină, oamenii uită să mai fie romantici. Iar fără romantism, lumea este mai urâtă şi mai puţin roz. Vestea bună este că romantismul poate fi reînviat în orice moment şi, odată trezit la viaţă, aduce un suflu nou relaţiei şi iubirii.
Gesturi romantice zi de zi
Nu este atât de greu să aduceţi romantismul în viaţa dumneavoastră. De fapt, el există în mod natural în orice relaţie de iubire, doar că trebuie descoperit şi întreţinut. Tot ce aveţi de făcut (cel puţin teoretic) este să vă răsfăţaţi partenerul cu mici gesturi care să îi dea de înţeles că afecţiunea şi grija nu s-au stins. Veţi avea un dublu beneficiu: pe de o parte, relaţia se va îmbunătăţi vizibil, iar, pe de altă parte, „favorul” se va întoarce şi veţi fi copleşit, la rândul dumneavoastră, de tandreţea partenerului.
Pentru redescoperirea şi menţinerea romantismului este suficient să vă amintiţi zilnic de el. Nu uitaţi să vă complimentaţi partenerul în fiecare zi şi să îi declaraţi iubirea. Terapeuţii sunt chiar de părere că este nevoie să spuneţi „te iubesc” de cel puţin şapte ori pe zi pentru a găsi romantismul. Faceţi-vă timp să petreceţi cel puţin o oră împreună, interesaţi-vă în fiecare zi de ceea ce face şi ce simte partenerul şi nu uitaţi de îmbrăţişări.
Există şi o listă a lucrurilor pe care ar fi bine să le bifaţi săptămânal în domeniul romantismului, cel puţin aşa susţin terapeuţii. Programaţi în fiecare săptămână o zi pe care să o petreceţi împreună, gătiţi împreună şi ieşiţi în oraş, la o întâlnire ca la începutul relaţiei.
Romantism pe termen lung
În afară de micile gesturi cu impact benefic asupra relaţiei, nu strică niciodată să vă gândiţi cum puteţi să vă umpleţi viaţa de romantism... pe termen mediu şi lung. Şi aici este vorba de programarea unor evenimente speciale şi surprize pentru partener.
De exemplu, pe lista lucrurilor romantice „de făcut” lunar se află programarea (şi efectuarea) unor evadări la sfârşit de săptămână, ieşitul în oraş la cină măcar de două ori pe lună, dar şi disponibilitatea de a urmări câteva filme romantice alături de partener.
Romantismul poate fi gândit şi la nivel de an (sau ani, de ce nu, în funcţie de planurile pe care le aveţi în minte). O idee ar fi să planificaţi în fiecare an o petrecere specială pentru aniversarea şi onomastica partenerului dumneavoastră. Sau faceţi eforturi şi sărbătoriţi aniversarea relaţiei sau căsniciei într-un loc exotic şi romantic. În fine, dar nu în ultimul rând, alocaţi în bugetul familiei o anumită sumă pe care să o dedicaţi în exclusivitate romantismului - cadouri, surprize, întâlniri şi vacanţe petrecute în doi.