Un sociolog american afirmă că bărbaţii nu sunt programaţi genetic pentru a fi monogami, relatează cotidianul italian La Stampa
Bărbaţii sunt infideli chiar şi atunci când îşi iubesc partenera, şi asta doar pentru plăcerea de a face sex. Cel puţin aceasta este părerea sociologului american Eric Anderson de la Universitatea din Wincester, care şi-a expus teoria în volumul „The Monogamy Gap - Men, Love and the Reality of Cheating”. În opinia specialistului american, bărbaţii nu sunt „făcuţi” pentru monogamie şi reuşesc să îşi gestioneze mult mai bine intimitatea emotivă pur şi simplu minţind. Pentru a ajunge la această concluzie, sociologul a stat de vorbă cu 120 de bărbaţi, nu mai puţin de 78 la sută dintre aceştia recunoscând că şi-au minţit cel puţin o dată partenera, deşi erau îndrăgostiţi până peste urechi de aceasta. „Bărbaţii nu mint pentru că nu îşi iubesc partenera. Fac acest lucru pentru că, pur şi simplu, au chef să facă sex şi cu alte femei. Iar societatea nu ar trebui să îi dispreţuiască pentru acest lucru”, a explicat Anderson, precizând că poligamia este singura variantă pentru a trăi în armonie cu propria parteneră, dar şi pentru a compensa iminenta scădere a dorinţei sexuale, care apare după câţiva ani de relaţie. Toate cuplurile au demonstrat o reducerea serioasă a apetitului sexual după doar doi ani de relaţie. „Uneori chiar şi după mai puţin timp. Dacă un cuplu decide să îşi oficializeze relaţia, latura emoţională este cea care contează, nu cea fizică”, a spus Anderson, care este de părere că, pe termen lung, cei doi parteneri vor avea parte de raporturi sexuale tot mai rare, însă cel puţin relaţia intimă se va consolida.
Evadare din rutină
Sociologul american afirmă că pentru bărbaţi sexul este doar o modalitate „nevinovată” de a evada pentru câteva clipe din viaţa de cuplu, dar şi un mod de a consolida relaţia cu propria parteneră. „Bărbaţii nu vor să îşi înlocuiască partenera cu altă femeie. Pur şi simplu, îşi doresc ca din când în când să iasă din rutina vieţii de cuplu, asta e tot”, a explicat Anderson. Iar minciuna este „doar” o necesitate: „Bărbaţii mint pentru că ştiu că dacă ar cere permisiunea partenerei să facă sex recreativ ar fi refuzaţi categoric. În acest fel nu vor fi privaţi de această plăcere, nu vor fi supuşi unui tir continuu de întrebări şi nici nu vor fi stigmatizaţi. Este foarte probabil că în acest fel evită şi destrămarea relaţiei”, a mai spus Anderson.
Dacă este să ne luăm după sociologul american, bărbaţii iubesc sexul la fel cum alte persoane îşi doresc să savureze o ciocolată. „Spun că nu mănâncă ciocolată, dar şi-ar dori foarte mult să facă asta. Dacă mănâncă, se simt vinovaţi şi apoi îşi promit că nu se vor mai atinge niciodată de ciocolată. Însă, oricum, deja au «comis-o». Acelaşi lucru se întâmplă şi cu infidelitatea”, crede Anderson. „Bineînţeles că pare egoist. Însă nu este valabil doar în cazul bărbaţilor. Şi femeile îşi mint partenerul. Monogomia este o problemă pentru ambele sexe”, a concluzionat Anderson.
Aşchia nu sare departe de trunchi
Infidelitatea este o chestiune genetică, iar probabilitatea ca un bărbat să îşi înşele soţia este mai mare dacă tatăl acestuia a fost infidel. Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii cehi de la Universitatea Karlova din Praga, infidelitatea este genetică, cel puţin în ceea ce-i priveşte pe bărbaţi.
În opinia specialiştilor, deşi atât femeile, cât şi bărbaţii au aventuri extraconjugale, reprezentanţii sexului tare prezintă mai multe probabilităţi să fie infideli dacă taţii lor au fost infideli în timpul copilăriei şi adolescenţei lor. Jan Havlicek, coordonatorul acestui studiu, a explicat că băieţii cresc observând în lumea din jurul lor ceea ce este potrivit, dar şi ceea ce pot face greşit fără a suporta consecinţe. Taţii lor au fost un exemplu evident pentru un comportament bun sau rău.
De asemenea, Havlicek şi echipa sa au descoperit că probabilitatea ca un bărbat să fie infidel pentru că şi tatăl său a fost infidel nu este influenţată de gradul de satisfacţie din relaţia sa. Bărbaţii tind să aibă aventuri pentru că vor sex şi un număr mai mare de partenere sexuale/parteneri sexuali şi nu pentru că s-au săturat de soţii, spune cercetătorul.